Έρχεται νέα θεραπεία για το διαβήτη!

  • Iatropedia
Τεχνητό πάγκρεας και μεταμόσχευση παγκρεατικών νησιδίων από εμβρυονικά βλαστοκύτταρα είναι τα δύο νέα «όπλα» υπερυψηλής τεχνολογίας τα οποία αναμένεται σύντομα να ενισχύσουν την θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών στη μάχη κατά του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 4.000 παιδιά με διαβήτη τύπου 1, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι νεαροί ενήλικες που εμφανίζουν την ίδια πάθηση.

Μιας πάθησης που αφορά περισσότερους από το 7% των συνανθρώπων μας σε διεθνές επίπεδο, και της οποίας οι διαστάσεις αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα 35 παιδιά διεθνώς διαγιγνώσκονται με την πάθηση ενώ πάνω από 4.000 Ελληνόπουλα υποφέρουν από νεανικό διαβήτη

Τι είναι

Σύντομα θα είναι εφικτή η κυτταρική θεραπεία του διαβήτη καθώς η δημιουργία παγκρεατικών νησιδίων από εμβρυονικά βλαστοκύτταρα αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση.

Είναι ικανά να διαφοροποιηθούν σε όλους τους ιστούς του εμβρύου και μπορούν να διατηρήσουν αυτήν την ιδιότητα μακροχρόνια ακόμη και σε καλλιέργειες. Επιπλέον, έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε σήματα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, ώστε να διαφοροποιηθούν σε ένα εύρος εξειδικευμένων κυττάρων συμπεριλαμβανομένων και των παγκρεατικών νησιδίων.

Χάρη στις νέες αυτές ελπιδοφόρες εξελίξεις αναμένεται να αλλάξει η καθημερινότητα των πασχόντων από τη νόσο και να μην είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ινσουλίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα πάντα για τον διαβήτη. Πότε κινδυνεύουμε;

Γιατί ο διαβήτης εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά;