Επτά εκατομμύρια ανθρώπους σκοτώνει κάθε χρόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση

  • Iatropedia newsroom
ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ρύπανση συμβάλλει σε εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο από προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο καρκίνος ή η πνευμονία

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ωστόσο ποτέ δεν είχε παγκόσμια αναγνώριση όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία. Πλέον, όμως, αυξάνονται οι φωνές από τον κλάδο της υγείας που ζητούν να αλλάξει αυτό το καθεστώς.

Σε σχέση με άλλα θέματα υγείας, για τα οποία δίνονται δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία, δήλωσε η Christa Hasenkopf, διευθύντρια προγραμμάτων καθαρού αέρα στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (Energy Policy Institute at the University of Chicago – Epic), σύμφωνα με την Guardian.

Η ρύπανση συμβάλλει σε εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο από προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο καρκίνος ή η πνευμονία. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τους 630.000 που πέθαναν από AIDS το 2022, τους 608.000 θανάτους από ελονοσία το ίδιο έτος και ακόμη και το 1 εκατομμύριο που πεθαίνουν ετησίως ως αποτέλεσμα διάρροιας.

Ο Sunil Dahiya, αναλυτής της Νότιας Ασίας στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (Centre for Research on Energy and Clean Air), λέει: «Είναι ένα αργό δηλητήριο. Προχωράς σιγά-σιγά προς τον θάνατο και, λόγω της αργής φύσης αυτής της πανδημίας, δεν έχουμε καταφέρει παγκοσμίως να την αντιμετωπίσουμε όπως θα έπρεπε».

Σύμφωνα με το Clean Air Fund, στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πηγαίνει λιγότερο από το 1% των διεθνών αναπτυξιακών και φιλανθρωπικών κεφαλαίων, αναφέρει η Guardian.

Το Τσαντ, το Ιράκ και το Πακιστάν είναι οι πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο.

«Κανείς δεν λέει να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τη δουλειά που γίνεται για την ελονοσία και τη φυματίωση και να χρηματοδοτούμε το έργο της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά αυτό που λέμε είναι ότι εάν αντιμετωπίσετε την ατμοσφαιρική ρύπανση, θα μειώσετε πολλαπλές μη μεταδοτικές ασθένειες», τονίζει ο Sean Maguire, διευθυντής στρατηγικών συνεργασιών στο Clean Air Fund.

Όπως και άλλοι, παρόμοιοι μηχανισμοί, ένα παγκόσμιο ταμείο για την ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να λειτουργήσει στη βάση της αναπλήρωσης, πρότεινε η Hasenkopf, με χρηματοδοτούμενο από κυβερνήσεις και δωρεές.

Φωτογραφία: iStock