Επιτροπή Προμηθειών Υγείας: Προτάσεις για τα νοσοκομειακά απόβλητα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα νοσοκομειακά και μολυσματικά απόβλητα έχουν γίνει κατά καιρούς αντικείμενο σκανδαλωδών παραλείψεων και εκμετάλλευσης από επιτήδειους... Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας προσπαθεί τώρα να λύση μια και καλή το πρόβλημα...

Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) είναι έτοιμη να καταθέσει προτάσεις για πιο οικονομικές και αποδοτικές μεθόδους διαχείρισης των μολυσματικών και νοσοκομειακών αποβλήτων. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, η πρόεδρος της ΕΠΥ, Πετρούλα – Αναστασία Σαρτζετάκη πρότεινε και το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής την συγκρότηση επιτροπής τεχνικών προδιαγραφών.

Η επιτροπή αυτή θα επεξεργαστεί σχέδιο για την ορθολογική απόδοση των τιµών σχετικά µε τη διαχείριση µολυσµατικών και νοσοκοµειακών αποβλήτων και την εναρµόνιση του Παρατηρητηρίου Υπηρεσιών µε τη νέα νοµοθεσία.

Εξάλλου, θα αναζητήσει εναλλακτικές µορφές διαχείρισης νοσοκοµειακών αποβλήτων, µε σκοπό τη µείωση του κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος. Να θυμ΄σιουμε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία (ΚΥΑ 37591/2031 του 2003), ιατρικά απόβλητα θεωρούνται τα απόβλητα που παράγονται από Υγειονομικές Μονάδες.

Χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

-Τα ιατρικά απόβλητα αστικού χαρακτήρα, τα οποία προσομοιάζουν με τα οικιακά απόβλητα.

-Τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα (αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα), τα απόβλητα που έχουν ταυτόχρονα τοξικό και μολυσματικό χαρακτήρα, τα απόβλητα αμιγώς τοξικού χαρακτήρα (μη μολυσματικού χαρακτήρα) και άλλα ιατρικά απόβλητα (ραδιενεργά, μπαταρίες, συσκευασίες με αέρια υπό πίεση).

 

Στο παρελθόν έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για μολυσματικά απόβλητα που πετιούνται σε χωματερές ή αποτελούν αντικείμενο υπέρογκων χρεώσεων από εταιρίες που δηλώνουν αρμόδιες για την διαχείρισή τους.