«Επίθεση» αγάπης ξένων funds προς ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

  • Iatropedia
Ξένα funds έχουν επανειλημμένως "χτυπήσει" την πόρτα ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών εκτιμώντας τους "γερούς" φακέλους που κατέχουν και τις εδραιωμένες συνεργασίες τους στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έγιναν δύο τέτοιες εξαγορές: Το 2011 εξαγοράστηκε η Specifar από την πολυεθνική Watson έναντι 400 εκατ. ευρώ, και τον Ιούνιο φέτος η βρετανική BC Partners εξαγόρασε το 70% της Pharmathen.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, προσθέτοντας ότι μία στις δύο ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες έχει δεχτεί πρόταση εξαγοράς στα χρόνια της κρίσης.

Το πιο συνηθισμένο μάλιστα είναι, να κάνουν τις προτάσεις κινεζικά funds, τα οποία εκτιμούν τις δυνατότητες των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και επιθυμούν να αγοράζουν έτοιμες, δυνατές εταιρίες αντί να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο από την αρχή.

Μάλιστα ο κ. Τρύφων παραδέχτηκε ότι και η ELPEN έχει δεχτεί πρόταση από ξένους οίκους αλλά τόνισε με σιγουριά «εμείς δεν πουλάμε. Θα μείνουμε Ελλάδα. Έχουμε ελληνικό ΑΦΜ και θα παραμείνουμε μία ελληνική επιχείρηση».

Και εκτίμησε ότι όταν μια ξένη εταιρία αγοράζει, σε μία πενταετία το πιο πιθανό είναι να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Η ELPEN επιλέγει την ακριβώς αντίθετη πορεία, να επεκτείνεται στην Ευρώπη, με τη δημιουργία τμήματος στη Γερμανία και την Σουηδία.