Επιστράτευση γιατρών: Περιορισμένη μέχρι στιγμής η οικειοθελής προσέλευση των ιδιωτών – Πότε φεύγουν τα φύλλα πορείας

  • Γιάννα Σουλάκη
επιστράτευση
Σήμερα το βράδυ εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή πρόθεσης ένταξης στο ΕΣΥ των ιδιωτών γιατρών που επιθυμούν να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πως θα γίνει η επιστράτευση.

Μέχρι το βράδυ, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καλούνται να καταθέσουν στο Υπουργείο Υγείας τη διαθεσιμότητα των γιατρών, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επιστράτευσή τους. Μέχρι στιγμής, οι ιδιώτες γιατροί που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο ΕΣΥ δεν ξεπερνούν τους 25, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι Ιατρικοί Σύλλογοι αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, δηλώνουν την αισιοδοξία ότι κι άλλοι γιατροί θα ανταποκριθούν μέχρι το βράδυ. Να σημειωθεί πως αναζητούνται οι εξής ειδικότητες: εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί ιατροί, για να επανδρώσουν τα νοσοκομεία των δοκιμαζόμενων από την πανδημία περιοχών της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Μιλώντας σχετικά με το θέμα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε πως από εχθές το βράδυ και σήμερα, προστίθενται συνεχώς ονόματα γιατρών που επιθυμούν να ενταχθούν εθελοντικά στο ΕΣΥ.

«Επιθυμία μας είναι να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες εθελοντικής παρουσίας ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο σύστημα. Πιθανολογώ ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών. Ήδη, όμως, οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και υπάρχει ένα ευχάριστο μήνυμα: ότι σιγά – σιγά μας δίνονται καθημερινά άτομα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά», τόνισε συγκεκριμένα, μιλώντας στο OPEN.

Πως θα γίνει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών

Η διαδικασία συζητήθηκε διεξοδικά σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας. Αντίστοιχη διαδικασία είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο για 206 ιδιώτες γιατρούς, οπότε θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Τα πρώτα φύλλα επίταξης αναμένεται να ξεκινήσουν να αποστέλλονται από αύριο Τρίτη 16/11 και θα παραδίδονται από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους, στους οποίους ανήκουν. Από την Τετάρτη και μετά, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν, όπου τους υποδεικνύει το έγγραφο που θα παραλάβουν.

Στο έγγραφο θα αναγράφεται το νοσοκομείο, η ώρα και η ημερομηνία που θα πρέπει να παρουσιαστούν. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Να σημειωθεί πως τα κίνητρα που έχουν δοθεί στους ιδιώτες γιατρούς είναι: σύμβαση ορισμένου χρόνου με αποζημίωση 2.000 ευρώ τον μήνα, 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία και δυνατότητα part-time απασχόλησης, με αμοιβή 1000 ευρώ τον μήνα.