Επιστημονική επανάσταση: Σταθεροποίησαν σε νερό τη βιταμίνη Β1 – Τι σημαίνει αυτό

Το μόριο που κατάφεραν να σταθεροποιήσουν οι επιστήμονες είναι ένα καρβένιο, ένας τύπος ατόμου άνθρακα με έξι μόνο ηλεκτρόνια σθένους. Γενικά, ο άνθρακας είναι σταθερός με οκτώ ηλεκτρόνια γύρω του. Όταν έχει μόνο έξι ηλεκτρόνια, είναι χημικά ασταθής και ιδιαίτερα δραστικός. Στο νερό, συνήθως αποσυντίθεται αμέσως. Αλλά εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι η βιταμίνη Β1, γνωστή και ως θειαμίνη, μπορεί να σχηματίζει μια δομή που μοιάζει με καρβένιο στα κύτταρά μας για να πραγματοποιεί ζωτικές αντιδράσεις στο σώμα.
Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές όχι μόνο δημιούργησαν ένα καρβένιο σταθερό στο νερό, αλλά και το απομόνωσαν, το σφράγισαν σε ένα σωλήνα και το παρακολούθησαν να παραμένει ανέπαφο για μήνες. Η ανακάλυψη αυτή τεκμηριώνεται σε μια νέα εργασία που δημοσιεύεται στο Science Advances.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος είναι σε θέση να παρατηρήσει ένα σταθερό καρβένιο στο νερό», ανέφερε ο Vincent Lavallo, καθηγητής χημείας στο UC Riverside και συγγραφέας της δημοσίευσης. «Οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτό ήταν μια τρελή ιδέα. Αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι ο Μπρέσλοου είχε δίκιο».
Η αναφορά γίνεται στον Ρόναλντ Μπρέσλοου, έναν χημικό του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος πρότεινε το 1958 ότι η βιταμίνη Β1 θα μπορούσε να μετατραπεί σε καρβένιο για να οδηγήσει σε βιοχημικές μετατροπές στο σώμα. Η ιδέα του ήταν συναρπαστική, αλλά τα καρβένια ήταν τόσο ασταθή – ειδικά στο νερό – που κανείς δεν μπορούσε να αποδείξει ότι υπήρχαν πραγματικά σε ένα βιολογικό περιβάλλον.
Η ομάδα του Lavallo τα κατάφερε τυλίγοντας το καρβένιο σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πανοπλία», ένα μόριο που συνέθεσαν στο εργαστήριο και το οποίο προστατεύει το αντιδραστικό κέντρο από το νερό και άλλα μόρια.
Πέρα από την επιβεβαίωση μιας βιοχημικής υπόθεσης, η ανακάλυψη έχει και πρακτικές συνέπειες. Η μέθοδος σταθεροποίησης των καρβενίων στο νερό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πιο «πράσινους», πιο αποτελεσματικούς τρόπους παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων.
Επιπλέον, η γνώση ότι τέτοια αντιδραστικά ενδιάμεσα μόρια μπορούν να δημιουργηθούν και να επιβιώσουν στο νερό φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στο να μιμηθούν το είδος της χημείας που συμβαίνει φυσικά στα κύτταρα – τα οποία αποτελούνται κυρίως από νερό.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας