Επιστήμονες έφτιαξαν το πρώτο τεχνητό άκρο στο εργαστήριο

  • Iatropedia
Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν ένα ιστορικό πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη πρόσθετων τεχνητών μελών, τα οποία κατασκευάζονται πλήρως σε συνθήκες εργαστηρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Χειρουργικό Τμήμα στο Κέντρο Αναζωογονητικής Ιατρικής του νοσοκομείου, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο άνω άκρο αρουραίου, με πλήρως λειτουργικό αγγειακό και μυϊκό σύστημα.

Αυτή η πειραματική προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα άκρα ακόμα και ανθρώπων (ως πρωτεύοντα θηλαστικά), ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην μεταμόσχευση άκρων, μια διαδικασία που είναι εξαιρετικά πολύπλοκη εξαιτίας της πολυπλοκότητας στην λειτουργία των άκρων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Harald Ott, υποστηρίζει ότι τα άκρα περιέχουν μυς, οστά, χόνδρους, αιμοφόρα αγγεία, τένοντες και διάφορους συνδέσμους, καθένα από τα οποία πρέπει να ανοικοδομηθεί και απαιτεί μια ειδική δομή στήριξης που ονομάζεται “μήτρα”. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τη μήτρα όλων αυτών των ιστών στην φυσική της μορφή, ώστε να αναδημιουργήσουμε το αγγειακό σύστημα και μυϊκό σύστημα του άκρου.

Οι επιστήμονες πήραν ζωντανά κύτταρα από τον δότη (δηλαδή σε αυτή την περίπτωση από το πειραματόζωο) και μετά από ειδική επεξεργασία τα έβαλαν μαζί με προγονικά κύτταρα, κατάλληλα για το συγκεκριμένο όργανο (σε αυτή την περίπτωση, το άνω άκρο).

http://www.foxnews.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανθρώπινοι μύες μεγαλωμένοι στο εργαστήριο

Μίνι εγκέφαλος''καλλιεργείται'' στο εργαστήριο.Ποιους δρόμους ανοίγει