Επίσκεψη Μητσοτάκη στη νέα ΜΕΘ του ΚΑΤ: «Κάθε Ελληνίδα και Έλληνας να αισθάνεται ασφαλής»

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Τις νέες κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ, που αναπτύχθηκαν μετά από δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πανδημία αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «Δεν εξαιρώ κανέναν από αυτή την αυτοκριτική».

Τόνισε δε ότι η πανδημία αποτελεί «ευκαιρία» να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «να το μετατρέψουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το ενισχύσουμε σε υποδομές, να το ενισχύσουμε σε ανθρώπους. Να προσλάβουμε παραπάνω προσωπικό, να ανταμείψουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, έτσι ώστε η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας να αισθάνονται ασφαλείς όταν πρόκειται για την υγεία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την ξενάγησή του στις νέες κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ, που αναπτύχθηκαν έπειτα από δωρεά – μέρους της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η πολιτεία με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα θα αξιοποιεί όλες τις ιδιωτικές χορηγίες με ορθό τρόπο και σωστό σχεδιασμό».

«Εσείς να δίνετε το παράδειγμα του εμβολιασμού»

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το υγειονομικό προσωπικό δίνει πρώτο το παράδειγμα του εμβολιασμού: «Γνωρίζουμε πια, υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι τα εμβόλια τα οποία εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα αλλά είναι και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς, αλλά και αποτελεσματικά ως προς τη βαρύτητα ή μάλλον την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος ο οποίος έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει. Και είναι πολύ σημαντικό εσείς πάνω απ’ όλα να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά ούτε και θα ήταν σωστό, αλλά θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ταγμένοι στην υπηρεσία, να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό το οποίο διαθέτουμε και είναι η ανθρώπινη υγεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάλεσε όσους υγειονομικούς δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά και να το πράξουν τώρα:

«Και ζητώ και από εσάς -που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί- να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς σας αλλά και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση», σημείωσε.

«Εντός του 2021 επιτυγχάνουμε το στόχο που θέσαμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ΚΑΤ, με τη δημιουργία μιας «υποδειγματικής, υπερσύγχρονης μονάδας με 30 κρεβάτια», είναι ένα μικρό μέρος μόνο της συνολικής δωρεάς που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίον είχε θέσει ο ίδιος εξαρχής, ως προσωπική του δέσμευση: Εντός ενός έτους η χώρα να βρεθεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας ως ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.

«Αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε. Και είναι πολύ σημαντικό να τον πετύχουμε, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε σήμερα αυτήν την πανδημία, που όπως σωστά είπε ο Ανδρέας (Δρακόπουλος) είναι ένας πόλεμος αυτός στον οποίο βρισκόμαστε, είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα», τόνισε.

Προέδρος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: «Χτίζουμε προοπτικές συνεργασίας ιδιωτικού – δημόσιου τομέα»

O πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, στη δήλωσή του μεταξύ άλλων σημείωσε: «Χτίζοντας πάνω στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είμαστε παρόντες και προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να υποστηρίζουμε την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είτε πρόκειται για τη δωρεά μας για τη δημιουργία χώρων για την προσθήκη 175 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είτε για την Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, ύψους άνω των €400 εκατομμυρίων, για τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης. Γιατί ακόμη και αν η υγεία δεν είναι δεδομένη για κανέναν, η πρόσβαση στην υγεία πρέπει να είναι δεδομένη για όλους».

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν και συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, αρμόδιος για τις υπηρεσίες Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Βουλευτής της ΝΔ και Διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Oρθοπαιδικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ, Σπύρος Πνευματικός, ο Διοικητής του νοσοκομείου, Ιωάννης Ηλιόπουλος και ο Διευθυντής της ΜΕΘ, Ιωάννης Αλαμάνος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.