Επιπλοκές από γαγγραινώδη χολοκυστίτιδα οδήγησαν στον θάνατο τον Βασίλη Μαγγίνα

  • Iatropedia
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπήκε στο "Ευγενίδειο" με πόνους την περασμένη Παρασκευή, διαγνώστηκε με γαγγραινώδη χολοκυστίτιδα που είναι προ-σηψαιμική κατάσταση αλλά ο εξαίρετος καθηγητής Γ. Μπονάτσος τον υπέβαλε αμέσως σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Όλα πήγαν κατ΄ευχήν και ο άτυχος Βασίλης Μαγγίνας φάνηκε να αναρρώνει κανονικά το επόμενο 24ωρο αλλά το απόγευμα της Κυριακής παρουσίασε πόνο και πυρετό με άλλες επιπλοκές που τελικά τον οδήγησαν σήμερα στον θάνατο. Αύριο το μεσημέρι από το Α ' Νεκροταφείο η κηδεία του.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το iatropedia.gr ζήτησε την γνώμη του επιφανούς χειρουργού και επιστημονικού διευθυντή στο Ιατρικό Αθηνών, καθηγητή Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, ο οποίος παρότι τόνισε ότι δεν γνωρίζει καθόλου το συγκεκριμένο περιστατικό, μας έδωσε μια εικόνα ποια μπορεί να είναι η αιτία που ένα χειρουργημένος ασθενής καταλήγει ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να σπεύδει εγκαίρως στο σωστό γιατρό.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης, καταρχάς σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση του ασθενούς την ώρα που φτάνει στο γιατρό. Και με τον τρόπο αυτό μας κάλυψε ως προς την αιτία που οδήγησε στον θάνατο τον 66χρονο πολιτικό.

Κατά τα άλλα, ο κ. Κωνσταντινίδης εξηγεί ότι ο ασθενής που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακη χώρα γενικά και στη συνέχεια καταλήγει μέσα σε λίγα 24ωρα μπορεί να έχει υποστεί τα εξής: Είτε κάποια διάτρηση που του δημιούργησε εσωτερική αιμορραγία, είτε περιεγχειρητική λοίμωξη που του έκανε σηψαιμία είτε υπήρξε διαφυγή εντερικού περιεχομένου από τραυματισμό του εντέρου. Πάντως από αυτή καθαυτή την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως -αν δεν υπάρξει κάποια επιπλοκή που δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως- δεν πεθαίνει κάποιος.

Σε ερώτημα μάλιστα που θέσαμε στον επιφανή χειρουργό αν συμβαίνουν λάθη κατά τις επεμβάσεις γενικά στην κοιλιακή χώρα, μας είπε ότι σε όλους τους χειρουργούς έχουν συμβεί λάθη αλλά το θέμα είναι να εντοπίζονται εγκαίρως ώστε ο ασθενής να σώζεται.