Επιληψία και ΙΔΨ: Τοποθετήθηκε εγκεφαλικό εμφύτευμα σε ασθενή που αντιμετωπίζει και τις δύο νόσους

  • Iatropedia newsroom
επιληψία
Μια γυναίκα στις ΗΠΑ έλαβε με επιτυχία ένα εμφύτευμα εγκεφάλου για να αντιμετωπίσει την επιληψία και την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ, η οποία πάσχει από επιληψία και Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΔΨ – OCD), έλαβε με επιτυχία ένα «επαναστατικό» εγκεφαλικό εμφύτευμα, που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τις δύο νόσους.

Λόγω της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής της, η Αμερικανίδα Amber Pearson συνήθιζε να πλένει τα χέρια της μέχρι να αιμορραγήσει, τρομοκρατημένη από την ιδέα της μόλυνσης από καθημερινά είδη. Ωστόσο, μετά το εμφύτευμα που έλαβε, έχει δει μεγάλη ύφεση στα συμπτώματά της.

«Είμαι πραγματικά παρών στην καθημερινότητά μου και αυτό είναι απίστευτο», είπε η 34χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Παλιότερα, ανησυχούσα συνεχώς μου για τους ψυχαναγκασμούς μου».

Τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα επανήλθαν στην επικαιρότητα μετά την ανακοίνωση του Έλον Μασκ, ότι η εταιρεία του Neuralink τοποθέτησε ένα μικροτσιπ στο κεφάλι ενός ασθενούς, το οποίο οι επιστήμονες ελπίζουν ότι να κάνει παράλυτους ασθενείς να περπατήσουν ξανά, να αποκαταστήσει την όραση σε τυφλούς, ακόμη και να γιατρέψει ψυχιατρικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη.

Η μέθοδος της εισαγωγής ενός εμφυτεύματος στον εγκέφαλο εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, καθώς είναι γνωστό ότι η ηλεκτρική διέγερση που εφαρμόζεται με ακρίβεια μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτή η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας.

Η πρώτη συσκευή στον κόσμο που αντιμετωπίζει επιληψία και ΙΨΔ ταυτόχρονα

Οι γιατροί της Pearson της πρόσφεραν τη συσκευή μήκους 32 χιλιοστών για να θεραπεύσει τις επιληπτικές κρίσεις της. Ωστόσο, η ίδια η ασθενής πρότεινε στην ίδια εμφύτευση να «μπει ένα παραπάνω καλώδιο», που θα αντιμετωπίζει και τα συμπτώματα της ΙΔΨ.

«Είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια κάποιες μελέτες για τη χρήση εγκεφαλικής διέγερσης σε άτομα που πάσχουν από ΙΨΔ, αλλά δεν είχε ποτέ συνδυαστεί με θεραπεία για την επιληψία», δήλωσε ο γιατρός της Pearson, Ahmed Raslan.

Η «διπλή» συσκευή παρακολουθεί τώρα την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται τόσο με την επιληψία όσο και με την ΙΨΔ. Είναι «η μόνη συσκευή στον κόσμο που αντιμετωπίζει δύο καταστάσεις», λέει ο Raslan, ενώ τονίζει ότι προγραμματίζεται ανεξάρτητα για την κάθε νόσο. «Άρα το πρόγραμμα για την επιληψία είναι διαφορετικό από το πρόγραμμα για την ΙΨΔ». «Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που γίνεται. Συνήθως σκεφτόμαστε συσκευές είτε για ΙΨΔ είτε για επιληψία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Raslan είπε ότι μια μελέτη βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για να δούμε πώς αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί ευρύτερα, προσφέροντας πιθανή ελπίδα σε μερικούς από τους 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες που πάσχουν από ΙΨΔ.

Η Pearson περίμενε τουλάχιστον 8 μήνες μετά την εμφύτευση, που έγινε το 2019 για να δει οποιαδήποτε αισθητή διαφορά. Σταδιακά, όμως, τα συμπτώματά της άρχισαν να υποχωρούν, με την ίδια να δηλώνει «ευτυχισμένη ξανά». «Είμαι ξανά χαρούμενη και ενθουσιασμένη που βγαίνω έξω και ζω και είμαι με τους φίλους και την οικογένειά μου», είπε.

Πηγή: Science Alert / Φωτογραφία iStock