Επικίνδυνο για τους ενήλικες το μητρικό γάλα μέσω Ίντερνετ

  • Iatropedia
Η παράξενη νέα «μόδα» να παραγγέλνουν πολλοί ενήλικες μητρικό γάλα από το Ίντερνετ και να το πίνουν γιατί νομίζουν πως τους κάνει καλό, αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη συνήθεια, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ανακοινώθηκε ότι το ανθρώπινο μητρικό γάλα μπορεί να μεταφέρει πολλές ασθένειες επειδή δεν είναι παστεριωμένο αλλά και επειδή μπορούν μέσω αυτού να μεταδοθούν ασθένειες όπως ηπατίτιδα B και C, HIV και σύφιλη. Τελευταία έχει παρατηρηθεί μεγάλη ζήτηση του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος που είχε αρχίσει να πωλείται μέσω των social media και διάφορων websites σε νέες μητέρες που δεν είχαν αρκετό γάλα αλλά μετά οι πωλήσεις εξαπλώθηκαν τόσο πολύ που τώρα ονομάζεται «υγρός χρυσός»!

Ποιοί όμως και γιατί το αγοράζουν; Φετιχιστές, επειδή το μητρικό γάλα είναι γι’ αυτούς φετίχ, bodybuilders, επειδή πιστεύουν ότι «χτίζει μυς», καρκινοπαθείς, επειδή νομίζουν ότι κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα και μανιακοί με την υγιεινή διατροφή, γιατί πιστεύουν ότι είναι μια «σούπερ τροφή».

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει ωστόσο, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της βρετανικής Royal Society of Medicine. Μια εκ των συγγραφέων της έκθεσης αυτής, η Δρ. Sarah Steele, εξηγεί ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει, αντίθετα μάλιστα, στο 93% του μητρικού γάλακτος που πωλείται online ανιχνεύτηκε υψηλό ποσοστό βακτηριδίων και το μητρικό γάλα όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στους ενήλικες αλλά μπορεί να τους βλάψει σοβαρά, ιδιαίτερα τους καρκινοπαθείς.