Επικίνδυνη η πληρωμή των εφημεριών από τα αποθεματικά των νοσοκομείων

  • Iatropedia
Αποθεματικά έχουν μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία και όχι αυτά της περιφέρειας ενώ η παγίωση της πληρωμής από τα αποθεματικά δεν είναι "καθαρή λύση", τονίζεται σε κεντρικό σχόλιο στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Κάποιοι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν απογοητευτεί τόσο πολύ από τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των εφημεριών τους που προτείνουν την λύση της πληρωμής τους από τα ίδια τα νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά, η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι μια τέτοια λύση δεν είναι ενδεδειγμένη καθώς δημιουργεί κακά προηγούμενα και άλλωστε δεν μπορεί να αφορά όλα τα νοσοκομεία…

Διαβάστε εδώ το σχόλιο της ΟΕΝΓΕ:

Κάποιοι συνάδελφοι ζητούν να πληρωθούν οι χρεωστούμενες τακτικές εφημερίες από το αποθεματικό των Νοσοκομείων. Το αίτημα σε πρώτο άκουσμα φαίνεται καλό. Αν το μελετήσουμε βαθύτερα αποδεικνύεται όχι μόνον προβληματικό, αλλά και επικίνδυνο. Εξηγούμαστε:

1.- Οι συνάδελφοι που θέτουν το συγκεκριμένο αίτημα προέρχονται από μεγάλα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, τα οποία έχουν αποθεματικό λόγω απογευματινών ιατρείων και ιδίων εσόδων. Αναρωτιούνται αν μπορεί να ισχύσει το ίδιο για χιλιάδες συναδέλφους που υπηρετούν σε Νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας, τα οποία δεν έχουν ούτε σεντς αποθεματικό; Το βρίσκουν δίκαιο να πληρωθούν οι ίδιοι, αλλά να μένουν απλήρωτοι οι συνάδελφοι της Φλώρινας, της Λήμνου ή της Δράμας;

2.- Όσοι θέτουν το συγκεκριμένο αίτημα δεν είναι δυνατόν να αγνοούν πως δεν αποτελεί σύννομη μέθοδο καταβολής τακτικών εφημεριών. Όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάθε φορά που τα Νοσοκομεία πλήρωναν εφημερίες από τα αποθεματικά κατέβαλαν ταυτόχρονα μεγάλα ποσά σε καταλογισμούς που έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο, διότι η ενέργεια βρίσκεται εκτός διαδικασιών δημόσιου λογιστικού.

3.- Και κάτι τελευταίο. Δεν αντιλαμβάνονται πως τέτοιες επαναλαμβανόμενες πρακτικές θα παγιώσουν την καταβολή των τακτικών εφημεριών από τα ίδια έσοδα των Νοσοκομείων, πράγμα που θα τινάξει το εφημεριακό στον αέρα, αφήνοντας απλήρωτες -εκτός από τις πρόσθετες- και τις τακτικές εφημερίες;

Η μόνη καθαρή λύση είναι μία: να καταβληθούν το ταχύτερο οι εφημερίες από τον κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών αύξηση του συνολικού κονδυλίου, ώστε να επαρκέσει μέχρι τέλους του έτους για έκδοση ασφαλών προγραμμάτων. Όσο για τις πρόσθετες που μένουν απλήρωτες πρέπει να επιχορηγηθούν τα Νοσοκομεία από τουπουργείο Υγείας για να τις εξοφλήσουν σύντομα και να κλείσει αυτή η μελανή σελίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν