Έπεσε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Έως την Κυριακή χειρόγραφες συνταγές!

  • Iatropedia
Σε αναστάτωση βρίσκονται γιατροί και φαρμακοποιοί τις τελευταίες ώρες καθώς «έπεσε» το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με βάση την ενημέρωση που έχουν από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), θα πρέπει να συνταγογραφούν και πάλι στο χέρι έως την Κυριακή. Για προβλήματα με τον ανάδοχο κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ Βλάσης Σφυρόερας και διαβεβαιώνει ότι έως την Κυριακή θα έχει αντικατασταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Δια χειρός θα εκδίδονται έως την Κυριακή οι συνταγές φαρμάκων από τους γιατρούς και θα εκτελούνται αντίστοιχα και από τους φαρμακοποιούς, καθώς κατέρρευσε για τεχνικούς λόγους το …πολυσυζητημένο σύστημα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, το πρόβλημα προέκυψε από τον ανάδοχο που παρέχει την ηλεκτρονική πλατφόρμα γι αυτό και θα ενεργοποιηθεί την Κυριακή ένα νέο σύστημα που θα ανήκει στην ΗΔΙΚΑ.

Το σύστημα δε θα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις καθώς αλλαγή θα γίνει ουσιαστικά μόνο στον πάροχο.

Η ανάπτυξη και λειτουργία του νέου μοντέλου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από κει και πέρα θα είναι αποκλειστικής ευθύνης της ΗΔΙΚΑ και βέβαια όποιο πρόβλημα παρουσιασθεί θα είναι και αντίστοιχα δικής της ευθύνης.

Για προχειρότητα του συστήματος κάνουν λόγο οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Η προχειρότητα και η άγνοια αυτών που δημιούργησαν αυτό το έκτρωμα που λέγεται Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, έστειλαν μήνυμα στα φαρμακεία να μην εκτελούν καθόλου συνταγές. Η αναλγησία τους και η μη κατανόηση του αυτονόητου, ότι ο ασθενής χρειάζεται το φάρμακό την ίδια στιγμή που το ζητά, οδηγεί τους υπευθύνους σε τηλεφωνικά μηνύματα που ουσιαστικά λένε: «μη χορηγείτε φάρμακα, αφήστε τους ασθενείς να πεθάνουν».

Μετά την κατάρρευση του συστήματος οι δύο Σύλλογοι έδωσαν οδηγία στα μέλη τους να εκτελούν κανονικά και χειρόγραφα τις συνταγές των ασφαλισμένων.