ΕΠΕ: Ενημερωτική εκστρατεία για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

  • Ρούλα Τσουλέα
ΧΑΠ
Η νόσος προσβάλλει παγκοσμίως 392 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλεί 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Ενημερωτική εκστρατεία για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο (15 Νοεμβρίου).

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι «Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως. Επισκέψου τον πνευμονολόγο σου και ενημερώσου!». Στο πλαίσιό της, έχει προγραμματισθεί ενημέρωση κοινού και διανομή εντύπων στις 14 Νοεμβρίου 2023.

Η δράση θα διεξαχθεί από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στον σταθμό Σύνταγμα του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα. Την ίδια ημέρα και ώρα προγραμματίζεται ενημερωτική δράση και στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ).

Θα αναρτηθούν επίσης ενημερωτικές αφίσες στις Πνευμονολογικές Κλινικές και Ιατρεία σε όλη την Ελλάδα. Η ΕΠΕ θα φιλοξενήσει στη σελίδα της στο Facebook ενημερωτικά βίντεο για την πρόληψη, τη διαχείριση και τις συνέπειες της νόσου.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία ετερογενής διαταραχή των πνευμόνων. Χαρακτηρίζεται από χρόνια αναπνευστικά συμπτώματα όπως:

  • Δύσπνοια (εύκολο λαχάνιασμα)
  • Βήχα
  • Απόχρεμψη
  • Παροξύνσεις

Τα συμπτώματα οφείλονται σε διαταραχές των αεραγωγών (βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα) ή/και των κυψελίδων (εμφύσημα). Προκαλούν εμμένοντα, συχνά προοδευτικό, περιορισμό της ροής του αέρα.

Κύριος παράγοντας κινδύνου το κάπνισμα

Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη πανδημία με συχνότερο παράγοντα κινδύνου το κάπνισμα. Ετησίως πεθαίνουν εξαιτίας της περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η ΕΠΕ επισημαίνει πως η επίπτωση της νόσου εξακολουθεί να αυξάνεται. Και αυτό διότι σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, η καπνιστική συνήθεια δεν κάμπτεται. Έτσι, η ΧΑΠ αναμένεται να οδηγεί σε περίπου 5,4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως από το 2060 και έπειτα.

«Η δυσκολία στην αναπνοή που βιώνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής τους», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ. «Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά. Για πολλά χρόνια (συνήθως πάνω από 10-15) η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν».

Αν οι ασθενείς αγνοήσουν τις ήπιες ενοχλήσεις και εξακολουθήσουν να καπνίζουν, επιτρέπουν στη νόσο να εξελιχθεί.

Γι’ αυτό τον λόγο, «θέλουμε να παροτρύνουμε τους ασθενείς να δράσουν εγκαίρως», προσθέτει ο καθηγητής. «Πρέπει να επισκεφθούν τον πνευμονολόγο ιατρό, ο οποίος θα προχωρήσει σε διάγνωση της νόσου και θα τους συμβουλέψει πώς θα την διαχειριστούν ώστε να έχουν καλύτερη αναπνοή, καλύτερη καθημερινότητα, καλύτερη κοινωνική ζωή».

Δεν το γνωρίζουν οι μισοί

Δυστυχώς, οι μισοί πάσχοντες από ΧΑΠ δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Διακινδυνεύουν έτσι να ζήσουν με σοβαρές αναπηρίες. Τεράστιο εξ άλλου είναι και το οικονομικό κόστος διαχείρισης της νόσου, επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ανδριάνα Παπαϊωάννου, συντονίστρια της Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ.

«Η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη, ανέρχεται στο 56%. Το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει.

Επιπλέον, η νόσος σχεδόν ποτέ δεν εκδηλώνεται μεμονωμένα. «Οι ασθενείς με ΧΑΠ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πλήθος άλλων παθήσεων», εξηγεί.

Στην πραγματικότητα, ένας ασθενής με ΧΑΠ συνήθως είναι άνω των 60 ετών. Έχει επίσης  καπνίσει αρκετά ώστε να έχει δημιουργήσει κοινούς παθογενετικούς δρόμους ανάπτυξης και για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

«H συνύπαρξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της ΧΑΠ αγγίζει ή και ξεπερνά το 40% σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει έως σήμερα», αναφέρει ο πνευμονολόγος  Γεώργιος Χειλάς, συντονιστής της Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ.

Μάλιστα αυτό δεν είναι μία απλή παρατήρηση. Τουναντίον, οι ασθενείς με αποφρακτική πνευμονοπάθεια συχνά πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία. Πιο αναλυτικά, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι από τους πάσχοντες:

  • Το περίπου 35% πεθαίνουν από την ίδια τη ΧΑΠ
  • Το 27% από καρδιαγγειακά συμβάματα
  • Το 21% από καρκίνο
  • Το 17% από άλλα αίτια

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο σημαντικό είναι, εκτός από τον έλεγχο του αναπνευστικού, να γίνεται και καρδιαγγειακός έλεγχος. «Πρέπει να καθοδηγούμε τους ασθενείς μας στον ειδικό, δηλαδή στον καρδιολόγο. Και το αντίστροφο, οι συνάδελφοι καρδιολόγοι θα πρέπει να διερευνούν την πιθανή παρουσία της ΧΑΠ σε έναν καρδιολογικό ασθενή, ιδίως εάν έχει έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, εάν δηλαδή είναι καπνιστής», καταλήγει ο κ. Χειλάς.