Επανέρχεται το λιανεμπόριο στην Επιτροπή Επιδημιολόγων – Συνεχίζεται ο σάλος για την “ασυλία” των ειδικών

  • Γιάννα Σουλάκη
Επιτροπή
Με παλιά και νέα αιτήματα επανέρχεται στη συνεδρίαση των επιστημόνων σήμερα Παρασκευή (23/4) το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να πάρει “πράσινο φως” για το άνοιγμα κλάδων της οικονομίας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σήμερα συνεδριάζει στον απόηχο της χθεσινής τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας, που προβλέπει απαλλαγή των ειδικών από κάθε ποινική ευθύνη σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνει και εισηγείται στην κυβέρνηση για την πανδημία.

Επανέρχεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης για δεύτερη εβδομάδα στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, με αιτήματα για την επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας που παραμένουν κλειστοί.

Μετά την αρνητική εισήγηση που εισέπραξε από τους ειδικούς την προηγούμενη Παρασκευή, ο υπουργός Ανάπτυξης ζητά να εξεταστεί και πάλι η πιθανότητα επαναλειτουργίας από την ερχόμενη Δευτέρα των κέντρων αισθητικής και των μεγάλων εμπορικών κέντρων και mall, καθώς και ένα νέο αίτημα: να λειτουργήσει με click in shop το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση των sms για τις αγορές στο λιανεμπόριο φαίνεται να μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

“Σκληρό ροκ” στη Βουλή με την τροπολογία της κυβέρνησης για την Επιτροπή των επιστημόνων

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί επιστήμονες συνεδριάζουν σήμερα, μετά την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου το απόγευμα της Πέμπτης (22/4) στη Βουλή.

Με το άρθρο 4 της τροπολογίας αυτής, ανοίγει “ομπρέλα προστασίας” πάνω από τους ειδικούς επιστήμονες των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σχετικά με την εφαρμογή και την άρση των περιοριστικών μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας.

Η διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών των Επιτροπών ψηφίστηκε τελικά από Ολομέλεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο άρθρο για την νομοθετική προστασία των Επιτροπών.

Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Ραγκούσης ζητώντας να αποσυρθεί η διάταξη, ανέφερε:

«Πρέπει να επιστρέψει τώρα στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να αποσύρει τη διάταξη», είπε και πρόσθεσε: «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την επιστημονική κοινότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία διότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτό που κάνετε, φέρνετε μια τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης».

«Έχουν ανάγκη προστασίας οι επιστήμονες; Δεν διαχειρίστηκαν την δύσκολη αυτή περίοδο την κατάσταση με βάση τη γνώση τους και την επιστημοσύνη τους;», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

«Η διάταξη προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Θα είστε δειλοί πολιτικά αν δεν μείνετε εδώ να ψηφίσετε. Ελάτε και πείτε ότι αυτό αφορά κραυγαλέες περιπτώσεις ανυπόστατων μηνύσεων και δεν αμφισβητούμε την επιστημονική επάρκεια αυτών των ανθρώπων», τόνισε ο ίδιος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις, όμως, και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Κίνημα Αλλαγής, συγκεκριμένα, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία διότι δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να μην υπάρχει πανσπερμία διατάξεων στις τροπολογίες, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», η Ελληνική Λύση δήλωσε ότι καταψηφίζει το ακαταδίωκτο, ενώ καταψήφισε και το ΜέΡΑ25.

Τι αναφέρει η επίμαχη διάταξη

Το άρθρο της διάταξης για το ακαταδίωκτο των μελών τριών Επιτροπών, που ασχολούνται με τη διαχείριση των μέτρων για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για την Covid-19, τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για τη γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση.

Δείτε το σχετικό άρθρο 4:

Σε ανακοίνωσή του, πριν από την επίμαχη ψηφοφορία στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε πως η συγκεκριμένη διάταξη: «εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων».