Επανεξέταση του αποκλεισμού του Δέλτα του Έβρου από την αιμοδοσία ζητά ο Δήμαρχος

  • Γιάννα Σουλάκη
Δήμαρχος
Στο Δέλτα του ΄Εβρου υπάρχει εδώ και μήνες αποκλεισμός των κατοίκων από την αιμοδοσία, εξαιτίας των κρουσμάτων ελονοσίας που είχαν εντοπιστεί στην περιοχή. 'Ενα δυσάρεστο θέμα για τους δημότες, αναφέρει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος, καθώς οι κάτοικοι θέλουν να αιμοδοτήσουν, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν και μεγάλες ανάγκες για αίμα αυτήν την εποχή.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος του Δέλτα του ‘Εβρου κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος, το θέμα του αποκλεισμού της περιοχής του βρίσκεται σε επανεκτίμηση από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και ευελπιστεί σε ένα με δύο μήνες να αρθεί ο αποκλεισμός.

Δήμαρχος Δέλτα του Έβρου: «Δίνουμε στα νοσοκομεία 3.000 φιάλες αίμα»

Όπως  αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος, ο αποκλεισμός από τη αιμοδοσία είναι ένα θέμα «που στεναχωρεί τον δήμο Δέλτα τους τελευταίους μήνες», δεδομένου ότι πολλοί κάτοικοι, αλλά και Θεσσαλονικείς από άλλες περιοχές, που εργάζονται στη Βιομηχανική Περιοχή και στο  δήμο γενικότερα, είναι αιμοδότες και δεν μπορούν να δώσουν αίμα εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού:

«Κάποιος ο οποίος μένει, πχ, στην Καλαμαριά, αλλά δουλεύει στη Σίνδο, δεν μπορεί να δώσει αίμα. Σκεφθείτε ότι ο δήμος μας τα τελευταία χρόνια δημιούργησε μια μεγάλη τράπεζα αίματος που προμηθεύει τα νοσοκομεία περίπου με 3.000 φιάλες και τα τελευταία χρόνια έχει βραβευθεί δύο φορές (!) από τους γιατρούς για την προσφορά της. Είναι επομένως κρίμα σε μια περίοδο που υπάρχει έλλειψη αίματος και πολλές ανάγκες να μην μπορούν να προσφέρουν οι εθελοντές αιμοδότες από το Καλοχώρι, τη Νέα Μαγνησία, τα Διαβατά και τη Σίνδο. Ασφαλώς είναι θέμα των αρμοδίων αρχών να αποφασίσουν την άρση του αποκλεισμού. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αφορά στη δημόσια υγεία. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πούμε ότι είμαστε σε επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε είναι σε εξέλιξη επανεκτίμηση της κατάστασης και ευελπιστούμε ότι σε έναν με δύο μήνες θα αρθεί ο αποκλεισμός, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η μεγάλη χειμερινή αιμοδοσία του δήμου μας» επισημαίνει ο κ. Φωτόπουλος.