«Επανασχεδιασμένα» ισχυρότερα αντισώματα κατά του ιού HIV

  • Iatropedia
Με την βοήθεια ενός προγράμματος υπολογιστή υπό την ονομασία «Rosetta», ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt επανασχεδίασαν ένα αντίσωμα με αυξημένη ισχύ και δυνατότητα να εξουδετερώνει περισσότερα στελέχη του ιού HIV που προκαλεί το AIDS απ’ ότι οποιοδήποτε γνωστό φυσικό αντίσωμα.

Τα επανασχεδιασμένα με την βοήθεια υπολογιστή αντισώματα υπόσχονται να επισπεύσουν τις σχετικές έρευνες για μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο κατά του ιού ο οποίος μέχρι στιγμής κατορθώνει να επιβιώνει των σχεδίων που μηχανεύονται οι επιστήμονες για την εξάλειψή του. Όπως επισημαίνει στην ηλεκτρονική έκδοση του Journal of Clinical Investigation ο Διευθυντής του Vanderbilt Vaccine Center, η γενική παραδοχή στον τομέα των ερευνών για τον ιό HIV είναι ότι το εμβόλιο που θα αποβεί αποτελεσματικό θα είναι εμβόλιο σχεδιασμένο.

Σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Scripps Research Institute της Καλιφόρνια, οι ερευνητές του Vanderbilt απομόνωσαν από αίμα μολυσμένου με HIV ατόμου ένα «μητρικό» αντίσωμα καθώς σε εργαστηριακά τεστ έχει αποδειχθεί ισχυρός εξολοθρευτής του ιού και με την βοήθεια του προγράμματος «Rosetta» επανασχεδίασαν το αντίσωμα. Προβαίνοντας στην αλλαγή ενός μόνο αμινοξέος, οι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν την σταθερότητα του αντισώματος κατά την δέσμευσή του στην πρωτεΐνη που περιβάλλει τον HIV, καθιστώντας το επανασχεδιασμένο αντίσωμα τέσσερεις φορές πιο δυνατό από το αρχικό, άρα φονικότερο για περισσότερα στελέχη ιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή James Crowe Jr. του Vanderbilt Vaccine Center, το πρωτότυπο απομονωμένο αντίσωμα παράγεται τώρα σε μεγάλες ποσότητες από έναν και μόνο κλώνο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και ως εκ τούτου είναι ένα «μονοκλωνικό» αντίσωμα. Προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο επανασχεδιασμός αντισωμάτων θα επιτρέψει την πρόληψη και θεραπεία εξαντλητικών και συχνά θανατηφόρων ιογενών λοιμώξεων.