ΕΟΠΥΥ: Παράταση προθεσμίας για την κατάθεση των ποιοτικών χαρακτηριστικών Ιδιωτικών Κλινικών & Κέντρων Αποκατάστασης

  • Γιάννα Σουλάκη
Παρατείνεται η καταληκτική προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για τα ποιοτικά κριτήρια Γενικών Ιδιωτικών Κλινικών και Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ – ΚΝ) έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από τους θεσμικούς φορείς, θα εξετάσει τυχόν βελτιώσεις προς το σκοπό της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων».

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ «άνοιξε» στις 17/7/2023 για την υποδοχή των δικαιολογητικών ποιοτικών κριτηρίων για τους ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους που ανήκουν στην κατηγορία Γενικών Κλινικών και Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ– ΚΝ).

Το γεγονός είχε προκαλέσει την αντίδραση των Κέντρων Αποκατάστασης, όπως ανέδειξε με ρεπορτάζ του το iatropedia.gr στα τέλη Ιουλίου. Ακολούθησε, ωστόσο, εντός του Αυγούστου σχετική συνάντηση στην οδό Αριστοτέλους, μεταξύ του υπουργού Υγείας και του θεσμικού φορέα εκπροσώπησης των Κέντρων Αποκατάστασης, στην οποία ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας και άμεση διαβούλευση για την διόρθωση αστοχιών της Υπουργικής Απόφασης για τα ποιοτικά κριτήρια των Κέντρων Αποκατάστασης.

 Μ. Χρυσοχοΐδης: Η Υ.Α. επιδέχεται βελτιώσεων

Να σημειωθεί, ότι τα ποιοτικά κριτήρια θεσπίστηκαν με σκοπό να τεθούν νέοι κανόνες στον τρόπο με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τις ιδιωτικές Γενικές Κλινικές και τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ).

Πιο συγκεκριμένα, καταρτίστηκε μια κλίμακα κατάταξης κάθε Κλινικής και Κέντρου Αποκατάστασης, η οποία θα απορρέει από τη “μοριοδότηση” που θα παίρνει με βάση τις υπηρεσίες που παρέχει στους ασθενείς. Η βαθμολογία της κλινικής με βάση τα ποιοτικά της κριτήρια θα συμβάλλει στη συνέχεια, στην αντικατάσταση του ποσοστού των υποχρεωτικών επιστροφών (rebate) που καταβάλλουν οι κλινικές προς στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε συνάντηση με τους εκπροσώπους, άκουσε με προσοχή τα αιτήματά τους και αναγνώρισε ότι η Υ.Α. επιδέχεται βελτιώσεων, αλλά και ότι παράλληλα υπάρχει αδήριτη ανάγκη άρσης της προθεσμίας που το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ επέβαλε μέσα στον Αύγουστο.

Την ίδια μέρα ζ’ήτησε δε από τον ΕΟΠΥΥ να “παγώσει” τη καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών που ήδη είχε ορίσει και να προχωρήσει στην κατάθεση προτάσεων με σκοπό τη βελτίωση της υφιστάμενης ΥΑ, διορθώνοντας τις όποιες αστοχίες.

Να σημειωθεί πως ο υπολογισμός του συνολικού δείκτη ποιότητας θα γίνεται αυτόματα από την ηλεκτρονική εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων Κλινικών – ΚΑΑ ΚΝ και το υπολογιζόμενο rebate της εκάστοτε μηνιαίας υποβολής του παρόχου θα προσδιορίζεται τη χρονική στιγμή της οριστικής υποβολής του παρόχου.

Εάν κάποιο πιστοποιητικό που καθορίζει τη βαθμολογία επιμέρους ποιοτικού κριτηρίου δεν έχει ανανεωθεί έγκαιρα κατά την στιγμή οριστικής μηνιαίας υποβολής του παρόχου, τότε το εν λόγω κριτήριο θα λαμβάνει αυτόματα βαθμολογία ίση με το μηδέν (0).