ΕΟΠΥΥ: Το ελεγκτικό έργο στα νοσοκομεία είναι δουλειά του Οργανισμού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει με δικούς του μηχανισμούς να ασκήσει τους ελέγχους που επιθυμεί ή επιβάλλονται. Οι γιατροί ΕΣΥ πρέπει να απαλλαχθούν από αυτό το φορτίο. Τάδε έφη τα μέλη της ΕΙΝΑΠ που ζητούν από το Οργανισμό να αναλάβει τις ευθύνες του.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ υπενθυμίζει ότι ανέκαθεν το ελεγκτικό έργο στα νοσοκομεία ήταν στην ευθύνη των γιατρών του ΙΚΑ. Εδώ και πέντε χρόνια η ευθύνη αυτή μεταφέρθηκε στους γιατρούς ΕΣΥ, παράλληλα με τον καθημερινό όγκο εργασίας τους.

Η ΕΙΝΑΠ είχε τότε καταγγείλει με έντονη διαμαρτυρία το γεγονός αυτό, χωρίς όμως, δυστυχώς, να εισακουστεί από την Πολιτεία.

Σήμερα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να υπερασπιστούμε συναδέλφους μας, γιατρούς ΕΣΥ που ασκούσαν καθήκοντα ελεγκτών ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία.

Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε:

Οι γιατροί ΕΣΥ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να είναι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ. Δε μπορεί να είναι ελεγχόμενοι ως δημόσιοι υπάλληλοι και ταυτόχρονα ελεγκτές.

Όταν τελικά μας επιβάρυναν με αυτό το επιπλέον καθήκον, μας διαβεβαίωσαν ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, είμαστε και κατηγορούμενοι.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει με δικούς του μηχανισμούς να ασκήσει τους ελέγχους που επιθυμεί ή επιβάλλονται. Οι γιατροί ΕΣΥ πρέπει να απαλλαχθούν από αυτό το φορτίο –και να το επιφορτιστούν αυτοί στους οποίους ανήκει-, ώστε να επικεντρωθούν στο έργο τους, το οποίο γίνεται καθημερινά βαρύτερο από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ανακαλέσουν τώρα τις διώξεις των συναδέλφων μας. Να αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ –που έχει και την ευθύνη- να λειτουργεί τους ελέγχους με δικούς του μηχανισμούς και τις ανάλογες προσλήψεις.

Η υπομονή των γιατρών ΕΣΥ έχει εξαντληθεί. Καλούμε τους συναδέλφους να μη δεχθούν, σε κανένα νοσοκομείο να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες.