ΕΟΠΥΥ: Τέλος σε γυαλιά κολάρα επιδόματα τοκετού! Πόσο μειώνονται οι παροχές

  • Iatropedia
Κόβονται και οι τελευταίες παροχές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι όπως επιτάσσει η τρόικα. Τι έχασαν οι ασθενείς και τι εξοικονόμησε ο οργανισμός;

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Έχασαν και τις τελευταίες απολαβές τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς ο ενιαίος κανονισμός παροχών του οργανισμού κόβει πια και την παραμικρή διευκόλυνση προς τους περίπου 10 εκατ πολίτες. Πια με τον κανονισμό που εφαρμόζεται μπορεί το Υπουργείο Υγείας να καλύπτει τις απαιτήσεις της τρόικα εξοικονομώντας πόρους, στην πράξη όμως τις ανάγκες τις πληρώνουν οι ασθενείς.

Ειδικότερα με βάση του τι ισχύει σήμερα από το επίδομα τοκετού που καταργήθηκε σε όσες γεννούν σε μαιευτήριο θα κερδηθούν το 2013 κοντά στα 15 εκατ ευρώ. Το 2012 που εξακολουθούσε να δίνεται σε γυναίκες που γεννούσαν στο δημόσιο τομέα ξοδεύτηκαν 19 εκατ. Ευρώ.

Σήμερα πλέον όπως είχε αποκαλύψει το iatropedia , με βάση τον κανονισμό, το επίδομα τοκετού το δικαιούνται μόνο όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι.

Εκτός αυτού όμως στο μισό κόβεται και η αποζημίωση για γυαλιά οράσεως ενώ διπλασιάζεται και ο χρόνος αναμονής για απόκτηση νέων. Με αυτήν την περικοπή ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς εκτιμά ότι για το 2013 θα εξοικονομήσει ο ΕΟΠΥΥ κοντά στα 42 εκατ ευρώ αφού υπολογίζει ότι θα διαθέσει από τα 73 εκατ. που δόθηκαν το 2012 μόλις 31 εκατ.

Σκόντο όμως γίνεται πια και στα κολάρα για τους ασθενείς που τα χρειάζονται καθώς εκτιμάται ότι θα κερδηθεί ένα εκατ, ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν