ΕΟΠΥΥ: Προς αναζήτηση 207 εκατ. ευρώ για τους φαρμακοποιούς!

  • Iatropedia
Ψάχνει ψάχνει και ξαναψάχνει μετρητό η διοίκηση του μεγαλύτερου φορέα υγείας της χώρας, του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να βρει έστω και την τελευταία στιγμή 207 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει τους φαρμακοποιούς για το μήνα Μάιο και να αποφύγει πιθανές κινητοποιήσεις. Ποιος είναι ο κακοπληρωτής και δε βρίσκονται τα χρήματα;

Οι φαρμακοποιοί από την πρώτη στιγμή είχαν προειδοποιήσει πως αν επαναληφθεί η καθυστέρηση καταβολής των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, θα υπάρξει νέος κύκλος κινητοποιήσεων του κλάδου.

Ενδεχόμενο που μπορεί να μην είναι τελικά και πολύ μακριά αν σκεφτεί κανείς ότι με δυσκολία θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες ακόμη και τα μισά χρήματα.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι εστιάζεται μέχρι στιγμής στο ΙΚΑ που δεν καταβάλει στον ΕΟΠΥΥ θα οφειλόμενα από τους ασφαλισμένους του. Παρότι στο παρελθόν το ΙΚΑ ήταν από τους συνεπής καλοπληρωτές πλέον λόγω της κρίσης και της αύξησης της ανεργίας, χρήματα δεν υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ πρέπει να καταβάλει μηνιαίως κοντά στα 145 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του μέχρι στιγμής όπως αναφέρουν πληροφορίες μπορεί να δώσει μόνο 50 εκατ.

Πάντως οι φαρμακοποιοί περιμένουν τον ΕΟΠΥΥ στη …γωνία προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις, αν δεν ξεκινήσει έως τις 25 Ιουλίου η πληρωμή των οφειλών του Μαΐου. Μια ενδεχόμενη νέα άρση της πίστωσης στον οργανισμό θα αποτελέσει δοκιμασία, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, για τους ασφαλισμένους που υπάγονται στο φορέα.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Θόδωρος Αμπατζόγλου, μιλώντας στο συνέδριο Pharma & Health, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων από τους Φαρμακοποιούς, από τα τέλη του μήνα, αν δεν καταβληθεί η τρέχουσα οφειλή, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αρχίσει εγκαίρως την πληρωμή.

Δήμητρα Ευθυμιάδου