ΕΟΦ: Τι να προσέχουν όσοι παίρνουν Paxlovid μαζί με ανοσοκατασταλτικά

  • Iatropedia newsroom
ΕΟΦ
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) υπενθυμίζει τις επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις του Paxlovid με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Υπενθύμιση σχετικά με τις απειλητικές για τη ζωή και θανατηφόρες φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα ανοσοκατασταλτικά, συμπεριλαμβανομένου του τακρόλιμους, για το Paxlovid, εξέδωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η συγχορήγηση του Paxlovid με ορισμένα ανοσοκατασταλτικά με στενό θεραπευτικό δείκτη, όπως οι αναστολείς της καλσινευρίνης (κυκλοσπορίνη, τακρόλιμους) και οι αναστολείς του mTOR (εβερόλιμους, σιρόλιμους), μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή και θανατηφόρες αντιδράσεις λόγω φαρμακοκινητικών αλληλεπιδράσεων, προειδοποιεί ο ΕΟΦ.

Λόγω του κινδύνου σοβαρών αλληλεπιδράσεων, η συγχορήγηση με αυτά τα ανοσοκατασταλτικά θα πρέπει να εξετάζεται μόνο εάν είναι δυνατή η στενή και τακτική παρακολούθηση των συγκεντρώσεων του ανοσοκατασταλτικού στον ορό.  Η παρακολούθηση θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο στη διάρκεια της συγχορήγησης με το Paxlovid, αλλά και μετά τη θεραπεία.

Το Paxlovid είναι ένα αντιϊικό φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία της COVID-19 σε ενήλικες με αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Αντενδείκνυται σε ασθενείς που χρησιμοποιούν φάρμακα, των οποίων η κάθαρση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα σετ ενζύμων (πρωτεϊνών) του ήπατος, γνωστών ως CYP3A, και για τα οποία οι αυξημένες συγκεντρώσεις στο πλάσμα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ή/και απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του αναστολέα της καλσινευρίνης, βοκλοσπορίνη.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, απαιτείται διαβούλευση με μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας αυτής της συγχορήγησης.  Το δυνητικό όφελος από τη θεραπεία με το Paxlovid θα πρέπει να σταθμίζεται προσεκτικά έναντι των σοβαρών κινδύνων, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οι φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις.

ΕΟΦ: Tι μπορεί να προκαλέσει η χορήγηση Paxlovid με ανοσοκατασταλτικά

Έχουν αναφερθεί περιστατικά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, ορισμένες από τις οποίες ήταν θανατηφόρες και οι οποίες προέκυψαν από φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Paxlovid και των ανοσοκατασταλτικών, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της καλσινευρίνης (βοκλοσπορίνη, κυκλοσπορίνη και τακρόλιμους) και των αναστολέων του mTOR (εβερόλιμους και σιρόλιμους).

Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε ταχεία αύξηση των συγκεντρώσεων του ανοσοκατασταλτικού σε τοξικά επίπεδα, με αποτέλεσμα απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα τακρόλιμους μπορούν να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη και να αυξήσουν την ευαισθησία σε σοβαρές λοιμώξεις λόγω υπερβολικής ανοσοκαταστολής.

Σχετική προειδοποίηση είχε εκδώσει πρόσφατα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), για τις επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις των δύο φαρμάκων.

Φωτογραφία iStock