ΕΟΦ: Κίνδυνος καρκίνου από θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης – Συνιστώνται τακτικοί έλεγχοι

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΦ
Την προσοχή των ασθενών στις δοσολογίες θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από νεότερα επιστημονικά δεδομένα, από τα οποία προκύπτει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και μάλιστα με μακροχρόνια επίπτωση.

Η ανακοίνωση του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού “Lancet», την οποία επικαλείται ο ΕΟΦ, έχει κάνει τον γύρω του κόσμου. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που δημοσιεύονται, θα πρέπει να χρησιμοποιείται η χαμηλότερη δυνατή δόση σε συστηματική χορηγούμενη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τονίζεται μάλιστα, ότι αντίθετα με την πεποίθηση που επικρατούσε μέχρι σήμερα, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού σχεδόν εξαλείφεται περίπου 5 χρόνια από τη διακοπή της θεραπείας, τα νέα δεδομένα δείχνουν -μεταξύ άλλων- ότι “ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος για περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν λάβει ποτέ θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Δείτε την ανακοίνωση του Lancet ΕΔΩ

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΦ:

“Η πρόσφατη δημοσίευση μελέτης στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Lancet» , η οποία αξιοποίησε επιδημιολογικά στοιχεία, αποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που λαμβάνουν συστηματικώς χορηγούμενη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) κατά την εμμηνόπαυση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των γυναικών, εκδίδοντας τις εξης οδηγίες:

  • Θα πρέπει να χρησιμοποιείται η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης με τη συντομότερη διάρκεια και η θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται μόνο εφόσον το όφελος στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης υπερτερεί των κινδύνων που σχετίζονται με τη θεραπεία.
  •  Οι γυναίκες που έχουν λάβει στο παρελθόν ή λαμβάνουν ΘΟΥ, θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού τους.
  •  Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού με τη θεραπεία ΘΟΥ είναι γνωστός, ωστόσο πριν τη δημοσίευση του Lancet, και με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θεωρούταν ότι αφορούσε κατά κύριο λόγο το χρονικό διάστημα χρήσης της ΘΟΥ και ότι ο κίνδυνος σχεδόν εξαλειφόταν περίπου 5 χρόνια από τη διακοπή της ΘΟΥ. Τα νέα δεδομένα, μεταξύ άλλων, δείχνουν ότι ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος για περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν λάβει ΘΟΥ.
  •  Ο ΕΟΦ συνιστά να ακολουθούνται οι εγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση (Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και Φύλλο Οδηγιών Χρήσης).

Ο ΕΟΦ τονίζει τέλος, ότι σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές επεξεργάζεται και αξιολογεί τα στοιχεία της δημοσίευσης και θα συνεχίσει να αξιολογεί το ισοζύγιο οφέλους κινδύνου των φαρμάκων της κατηγορίας αυτής, διαμέσου των σχετικών προβλεπόμενων διαδικασιών.

Δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΦ, ΕΔΩ