ΕΟΦ: Διαψεύδει τα περί «ανεπάρκειας» αντιγριπικών εμβολίων

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολίων
Με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δηλώνει ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελληνική Αγορά και ότι οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας προβλέπουν την ανταλλαξιμότητα του Vaxigrip με άλλα εμβόλια που χορηγεί το κράτος, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Απάντηση στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ότι έχουν εξαντληθεί τα εμβόλια Vaxigrip από τα ελληνικά φαρμακεία, δίνει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), δηλώνοντας ότι «η όποια παραπληροφόρηση περί «ανεπάρκειας» ή «μη διαθεσιμότητας» των εμβολίων δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις με κίνδυνο να οδηγηθούμε στην καθυστέρηση του εμβολιασμού, και δη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλη Πλαγιανάκο, με την οποία ζήτησαν να δοθεί άμεση λύση, καθώς το 25% των εμβολίων, το οποίο έχει διανεμηθεί από τις αρχές του μήνα έχει εξαντληθεί, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που αδυνατούν να προμηθευτούν τα εμβόλια.

Δείτε επίσης – Φαρμακοποιοί: SOS για σοβαρές ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων

ΕΟΦ: «Περιμένουμε 1.100.000 δόσεις εμβολίων στις αρχές Νοεμβρίου»

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΦ προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας, η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα μας ανέρχεται σε 1.500.000 περίπου δόσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1.100.000 δόσεις, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο».

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας, με έγγραφό του από 20/12/2018, έχει δώσει σαφή οδηγία για την εκτέλεση συνταγών με εμπορική ονομασία των εμβολίων VAXIGRIP TETRA, FLUARIX TETRA και INFLUVAC TETRA στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Βάσει αυτής, υπάρχει δυνατότητα ανταλλαξιμότητας των αντιγριπικών εμβολίων κατά τη συνταγογράφησή τους.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: «Δεν υπάρχει ανεπάρκεια εμβολίων»

Δεν υφίσταται στην ελληνική αγορά έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων, τονίζει σε ανακοίνωσή του και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

«Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτουμε από τα φαρμακεία της Αττικής δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αναστάτωση ή ανησυχία στους Έλληνες πολίτες για την επάρκεια εμβολίων για τον εμβολιασμό τους».