ΕΟΦ: Απαγόρευση διάθεσης για συμπλήρωμα διατροφής – Προσοχή αν το έχετε προμηθευτεί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΟΦ
Με σημερινή του ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωστοποίησε ότι προχωρά στην άμεση απαγόρευση διάθεσης ενός συμπληρώματος διατροφής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, η απόφαση ελήφθη διότι στο εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής «ταυτοποιήθηκε η παρουσία TADALAFIL, που αποτελεί φαρμακευτική δραστική ουσία χωρίς το προϊόν να διαθέτει δεια φαρμακευτικού προϊόντος από τον ΕΟΦ».

Πρόκειται για το προϊόν MVP (caps), το οποίο κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ και η παραπάνω περιεχόμενη ουσία δεν αναγράφεται στην επισήμανση του.

ΕΟΦ

Το προϊόν στο οποίο εντοπίστηκε η ουσία ταδαλαφίλη χωρίς αυτή να αναγράφεται στην συσκευασία.

Τι είναι η ταδαλαφίλη

Η ταδαλαφίλη (tadalafil) είναι ένας εκλεκτικός, αναστρέψιμος αναστολέας της κυκλικής μονοφωσφορικής γουανοσίνης (cGMP)-εξειδικευμένης φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5). Με τη σεξουαλική διέγερση προκαλείται τοπική ελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου και με την αναστολή της PDE5 προκαλούμενη από την ταδαλαφίλη, επιτυγχάνονται αυξημένα επίπεδα της cGMP στο σηραγγώδες σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών στο σηραγγώδες σώμα και επιτρέποντας την αθρόα εισροή του αίματος στον πεϊκό ιστό, επιτυγχάνεται η στύση. Δεν επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότητα της ταδαλαφίλης, εάν δεν υπάρχει σεξουαλική διέγερση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ταδαλαφίλη δεν δρα εάν δεν υπάρχει σεξουαλική διέγερση. Τέλος η ταδαλαφίλη δεν βοηθά εάν δεν υπάρχει δυσλειτουργία στύσης.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το MVP (caps)