ΕΟΦ: Ανακλήθηκαν 4 συμπληρώματα διατροφής – Εντοπίστηκε καρκινογόνος ουσία κατά την παρασκευή τους!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΟΦ
Με σημερινή του ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει από την αγορά τέσσερα συμπληρώματα διατροφής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ η ανάκληση σε κάθε μία από τις τέσσερις περιπτώσεις αφορά τον εντοπισμό της μη εγκεκριμένης ουσίας αιθυλενοξείδιο.

Πρόκειται για τα εξής συμπληρώματα διατροφής:

  • BIG BANG (mango, orange) για τις παρτίδες 1109378, 1112213 και 1112321
  • OstroVit Appetite control 60 caps για την παρτίδα 6APE001
  • REDOX HARDCORE 90 caps για τις παρτίδες 190220 και 041221
  • Urticalcin για τις παρτίδες 1051577, 1068321, 1057655 και 1036083

Τι είναι το αιθυλενοξείδιο

Πρόκειται για σημαντική βιομηχανική χημική ουσία που, αν και είναι υπερβολικά επικίνδυνη για απευθείας οικιακή χρήση, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών καταναλωτικών προϊόντων, όπως απορρυπαντικά, πυκνωτικά μέσα, διαλυτικά και πλαστικά. Ιδιαίτερα εύφλεκτο και δηλητηριώδες αέριο που δεν αφήνει υπολείμματα στα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή, το καθαρό αιθυλενοξείδιο αποτελεί απολυμαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε νοσοκομεία και στη βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού αντικαθιστώντας τον ατμό κατά την αποστείρωση ευαίσθητων στη θερμότητα εργαλείων και εξοπλισμού, όπως οι πλαστικές σύριγγες μίας χρήσης.

Οι κύριοι τρόποι πιθανής έκθεσης του ανθρώπου σε αιθυλενοξείδιο είναι η εισπνοή και η κατάποση. Είναι καρκινογόνο (ταξινομημένο ως ομάδα 1 από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC)) που μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, λεμφώματα και καρκίνο του μαστού. Είναι επίσης συνδεδεμένο με αυτόματες αποβολές, γενετικές βλάβες, βλάβες νεύρων, περιφερική παράλυση, μυϊκή αδυναμία, καθώς και διαταραχές νοητικών λειτουργιών και μνήμης. Σε υγρή μορφή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό κατά την παρατεταμένη δερματική επαφή.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το BIG BANG (mango, orange)

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το OstroVit Appetite control 60 caps

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το REDOX HARDCORE 90 caps

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το Urticalcin

Πηγές: https://www.eof.grhttps://cancer-code-europe.iarc.frhttps://roadmaponcarcinogens.eu