ΕΟΦ: Ανακαλεί την άδεια φαρμακαποθήκης στην Αθήνα «που δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες»

  • Ελισάβετ Σταύρου
ΕΟΦ
Ο ΕΟΦ αποφάσισε να συνεχίσει την απαγόρευσης χονδρικής πώλησης σε φαρμακαποθήκη της Αθήνας, μετά από παρέμβαση και του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, ότι συνεχίζεται η απόφαση για ανάκληση της άδειας χονδρικής πώλησης από μεγάλη φαρμακαποθήκη στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ είχε αποφασίσει το «κλείσιμο» της συγκεκριμένης φαρμακαποθήκης τον Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο, λίγο αργότερα η απόφαση αναιρέθηκε. Μετέπειτα, με παρέμβαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, αποφασίστηκε ότι η απόφαση για ανάκληση της άδειας είναι «εκτελεστή» και ισχύει κανονικά.

Ο Οργανισμός εξέδωσε νέα απόφαση για τη συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη στην Αθήνα στα τέλη του 2022 και το 2023, το Πρωτοδικείο επικύρωσε και τη νέα απόφαση. Έτσι, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι αποφασίζει την ανάκληση της προσωρινής άδειας χονδρικής πώλησης της φαρμακαποθήκης ΞΥΔΙΑΣ Κ. Α.Ε., στο κέντρο της Αθήνας, αφού, όπως υποστηρίζει, «δεν συμμορφώθηκε με βασικούς κανόνες για την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών, που αποτελούν ελάχιστες προϋποθέσεις κατοχής της άδειας.

Δείτε επίσης: ΕΟΦ: Οριστικό «λουκέτο» στις δύο φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο

Αναλυτικά η απόφαση του ΕΟΦ:

«Αποφασίζουμε την ανάκληση της υπ’ αρ. 107714/07-12-2020 προσωρινής άδειας χονδρικής πώλησης της φαρμακαποθήκης ΞΥΔΙΑΣ Κ. Α.Ε., Σολωμού 65, 104 32, Αθήνα, λόγω διαπίστωσης κρίσιμων μη συμμορφώσεων ως προς την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών, που αποτελούν ελάχιστες προϋποθέσεις κατοχής της άδειας και περιγράφονται στο άρ. 106, παρ. 1ε, 1ζ, 1θ της υπ΄αρ. Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221 (ΦΕΚ 1049 Β΄/2013). Συνεπώς, η φαρμακαποθήκη εξακολουθεί να μη νομιμοποιείται να αγοράζει και να πωλεί φάρμακα ανθρώπινης χρήσης».

Φωτογραφία iStock