ΕΟΦ: Οριστικό «λουκέτο» στις δύο φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο

  • Ελισάβετ Σταύρου
ΕΟΦ
Ο ΕΟΦ απέρριψε τις ενστάσεις που έκαναν οι δύο φαρμακαποθήκες της Βορείου Ελλάδας, ανακοινώνοντας το οριστικό κλείσιμό τους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε σήμερα την οριστική ανάκληση των αδειών σε δύο φαρμακαποθήκες, οι οποίες είχαν αρνηθεί τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις τους.

Ο Οργανισμός ανέστειλε στα τέλη του 2022 την άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων σε δύο φαρμακαποθήκες καθώς δεν δήλωσαν τα αποθέματά τους και δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο, σε μια περίοδο μάλιστα που το υπουργείο Υγείας προσπαθούσε να βάλει μια «τάξη» στις ελλείψεις φαρμάκων.

Οι φαρμακαποθήκες δεν νομιμοποιούνται, όσο διαρκεί η αναστολή, να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα. Στην απόφαση αυτή του ΕΟΦ, οι δύο φαρμακαποθήκες κατέθεσαν ένσταση, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αναφέρει πως ήταν περιπτώσεις στις οποίες είχε επιβληθεί πρόστιμο και παύση λειτουργίας παλαιότερα και πλέον έχασαν και την ένσταση.

«Αυτές είναι οι αποφάσεις μας που επιβεβαιώνουν την απόρριψη της ένστασης την οποία είχαν κάνει οι φαρμακαποθήκες. Έχουν κλείσει οριστικά. Πρόκειται για οριστική ανάκληση άδειας λειτουργίας, καθώς βρέθηκαν να παρανομούν με διάφορούς τρόπους», σημειώνει.

Αναλυτικά οι δύο αποφάσεις του ΕΟΦ

  1. «Λουκέτο» στην φαρμακαποθήκη ΑΖ ΦΑΡΜ Μ.ΙΚΕ

«Αποφασίζουμε ην ανάκληση της υπ. αριθμ. 22917/20-10-2021 άδειας χονδρικής πώλησης της φαρμακαποθήκης ΑΖ ΦΑΡΜ Μ. ΙΚΕ, Προέκταση Καπετάν Χάψα 0, 570 01 Θέρμη, που είχε ανασταλεί με την υπ΄αριθμ 144934/28-12-2022 απόφαση του Προέδρου ΔΣ/ΕΟΦ, λόγω της άρνησης να θέσουν ανά πάσα στιγμή για επιθεώρηση, τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που αναφέρονται στο άρθρο 105 στοιχείο α) της Κ.Υ.Α. ΔΥΓ3α/Γ.Π.32221/2013, στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του ΕΟΦ, που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση κατοχής της άδειας. Ως εκ τούτου, η φαρμακαποθήκη εξακολουθεί να μην νομιμοποιείται να διαθέτει και να διακινεί φαρμακευτικά προϊόντα».

2. Οριστικό κλείσιμο της φαρμακαποθήκης OLYMPOS PHARM M.IKE

«Αποφασίζουμε την ανάκληση της υπ. αριθμ. 81225/7-12-2018 άδειας χονδρικής πώλησης στη φαρμακαποθήκη OLYMPOS PHARM M.IKE, 2o χλμ Επαρχ.Οδού Κατερίνης-Ν.Εφέσου, 601 00 Κατερίνη, που είχε ανασταλεί με την υπ΄αριθμ 144935/28-12-20222 απόφαση του Προέδρου του ΔΣ/ΕΟΦ, λόγω της άρνησης να θέσουν ανά πάσα στιγμή για επιθεώρηση, τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που αναφέρονται στο άρθρο 105 στοιχείο α) της Κ.Υ.Α. ΔΥΓ3α/Γ.Π.32221/2013, στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του ΕΟΦ, που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση κατοχής της άδειας. Ως εκ τούτου η φαρμακαποθήκη εξακολουθεί να μην νομιμοποιείται να διαθέτει και να διακινεί φαρμακευτικά προϊόντα».