ΕΟΔΥ: «Τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη της δεκαετίας είχαν φέτος γιατροί και νοσηλευτές κατά του ιού της γρίπης»

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιαστικό
Σημαντικά αυξημένη εμφανίζεται φέτος η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματικών υγείας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Πολύ θετικά μηνύματα παρουσιάζονται τα μηνύματα για αντιγριπικούς εμβολιασμούς γιατρών και νοσηλευτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Είναι μια σημαντική νίκη του υγειονομικού συστήματος, καθώς οι επαγγελματίες υγείας δεν πείθονταν εύκολα μέχρι σήμερα να κάνουν αντιγριπικά εμβόλια.

Σε σύνολο 100 νοσοκομείων (93 δημόσια, 1 στρατιωτικό & 6 ιδιωτικά νοσοκομεία) και μέχρι 31.1.20 αποδείχθηκε ότι σε σχέση με την περσινή περίοδο γρίπης (2018-2019):

  • στα νοσοκομεία σημειώθηκε αύξηση από 27,2% (πέρυσι), στο 34,3% φέτος,
  • στα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από 39,8% (πέρυσι), στο 50,7% φέτος.

«Η εφετινή περίοδος γρίπης εκτιμάται ότι θα κλείσει με τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιγριπικής προστασίας της τελευταίας δεκαετίας. Η εμβολιαστική κάλυψη στο ΕΣΥ έχει ενταθεί, γεγονός που καταδεικνύει, την μεθοδική προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για την μεγιστοποίηση των εμβολιαστικών ωφελειών, το συστηματικό έργο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και την εμπέδωση από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας, της αυτοπροστασίας αλλά και της αίσθησης ευθύνης έναντι των ασθενών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στη χώρα μας η Επιτροπή Εμβολιασμού Επαγγελματιών Υγείας κατήρτισε ένα πλήρες εγχειρίδιο για τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο υγειονομικής μονάδας το οποίο διανεμήθηκε σε όλες τις δομές υγείας.