ΕΟΔΥ – Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δύο ακόμη κρούσματα στην Ελλάδα – Στα 14 τα περιστατικά και ένας θάνατος

  • Γιάννα Σουλάκη
οξεία ηπατίτιδα
Δύο παιδάκια -δύο και δεκατριών ετών- είναι τα νέα περιστατικά που εντόπισαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, με οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Συνολικά καταγράφονται 14 περιστατικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ η νόσος έχει στοιχίσει τη ζωή και σε ένα μωρό 13 μηνών. Πάνω από 1.000 τα κρούσματα σε 35 χώρες του κόσμου.

Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων 20 ημερών έχουν εντοπιστεί 2 νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί δύο (2) ετών που παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το άλλο περιστατικό παιδί δεκατριών (13) ετών με πυρετό και εξάνθημα.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ: «Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση».

Δείτε επίσης: Οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας: Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα – Κατέληξε βρέφος 13 μηνών

Οξεία ηπατίτιδα – ΠΟΥ: 1.010 περιστατικά σε όλες τις χώρες – 484 στην Ευρώπη – 14 στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 14 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 1010 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σε 35 χώρες του κόσμου.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 484 περιστατικά, εκ των οποίων τα 272 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν