ΕΟΔΥ: Κάθε Τρίτη τελικά η εβδομαδιαία ενημέρωση για τα κρούσματα – Γιατί σταμάτησε η καθημερινή ανακοίνωση

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Η πρώτη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με νέα απόφαση του ΕΟΔΥ, δεν θα είναι σήμερα Παρασκευή (8/7), όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά την ερχόμενη Τρίτη (12/7).

Όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωσή του ο Οργανισμός, η μετάβαση της δημοσίευσης της ημερήσιας έκθεσης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη COVID-19 σε εβδομαδιαία βάση, θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, έως και την Κυριακή 10/07 που ολοκληρώνεται η εβδομάδα ISO 27 του έτους, (σ.σ. το κλείσιμο της εβδομαδιαίας καταγραφής) θα δημοσιεύεται κανονικά η ημερήσια έκθεση.

«Την Τρίτη (12/7) θα δημοσιευτεί η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση έτσι ώστε τα δεδομένα της εβδομάδας να είναι πλήρη. Σημειώνεται ότι, τη Δευτερά δεν θα υπάρξει ενημέρωση λόγω της έναρξης της επομένης εβδομάδας (ISO 28)», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Γιατί αλλάζει η ενημέρωση και γίνεται εβδομαδιαία από ημερήσια

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε επεξηγηματική ανακοίνωση, με την οποία τεκμηριώνει την απόφαση του Οργανισμού, να περιορίσει την ενημέρωση για την πανδημία Covid-19, εποχή που σημειώνεται έξαρση της πανδημίας με αυξημένα κρούσματα, αλλά και εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Η απόφαση αυτή, μάλιστα, επικρίθηκε από μερίδα των επιστημόνων. 

Ο ΕΟΔΥ λοιπόν εξηγεί, πως στο τρέχον στάδιο της πανδημίας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση «σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης» και όχι στα κρούσματα.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Γιατί δεν θα ανακοινώνονται καθημερινά τα κρούσματα, αλλά κάθε εβδομάδα 

Αυτό -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και τη Σουηδία, κα.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, στην έκθεση θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται:

  • το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια,
  • το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές.

Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή.

«Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα», αναφέρεται συγκεκριμένα από τον ΕΟΔΥ.