ΕΟΔΥ: Επιβεβαιώθηκε η διφθερίτιδα στο 8χρονο αγόρι από το εργαστήριο της Μ. Βρετανίας

  • Γιάννα Σουλάκη
διφθερίτιδα
Από διφθερίτιδα και μάλιστα από το τοξικογόνο τύπο της, που είναι πιο επιθετικός και κάνει σοβαρές επιπλοκές, είχε προσβληθεί τελικά το 8χρονο αγόρι, που έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού", σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του εξειδικευμένου εργαστηρίου της Μ. Βρετανίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (Public Health England) του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαίωσαν  ότι ο άτυχος 8χρονος είχε προσβληθεί από το τοξικογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας.

Η θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις, που έγινε αρχικά στα εργαστήρια του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», αποδείχθηκαν και στο εξειδικευμένο εργαστήριο του εξωτερικού, το οποίο επιβεβαίωσε ότι το 8χρονο παιδί κατάληξε από επιπλοκές που δημιούργησε το μικρόβιο στον οργανισμού του, δηλαδή από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.

ΕΟΔΥ για διφθερίτιδα: Σποραδικό το κρούσμα – Να τηρούνται οι εμβολιασμοί

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του, το κρούσμα «σποραδικό» και τονίζει τη σημασία του εμβολισμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα και σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Το γεγονός είχε προβλέψει μιλώντας στο iatropedia.gr γιατρός του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», ο ο οποίος είχε επισημάνει ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του κέντρου στην Βρετανία, δεν αναμένεται να προκαλέσουν ανατροπή στην υπόθεση, έχουν όμως, μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για την επανεμφάνιση κρούσματος μετά από δεκαετίες.

Δείτε επίσης – Γιατρός του Παίδων: Αδιαμφισβήτητη η διφθερίτιδα στον 8χρονο παρά τις φήμες ότι είχε εμβολιαστεί

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, το παιδί φιλοξενούνταν σε κρατική δομή όπου και εμβολιάστηκε και στη συνέχεια ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια. Μυστήριο επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή, εάν είχε λάβει όλα τα εμβόλια που απαιτούνταν για να έχει κάλυψη από το μικρόβιο της διφθερίτιδας. Ο θάνατός του, πάντως, προήλθε από επιπλοκές και συγκεκριμένα από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Α. Κυριακού».

Οι κρίσιμες ώρες

Το παιδί μεταφέρθηκε από την ανάδοχη μητέρα του στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παίδων, μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)”.

Μυστήριο με τον εμβολιασμό του 8χρονου

Μυστήριο καλύπτει μέχρι αυτή τη στιγμή το γεγονός εάν το 8χρονο αγόρι είχε τελικά λάβει το σύνολο των δόσεων του εμβολιου κατά της διφθερίτιδας, τα οποία απαιτούνται για να αναπτύξει ο οργανισμός ανοσία έναντι στο κορυνοβακτηρίδιο. Οι πρώτες πληροφορίες από το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» έκαναν λόγο για ένα ανεμβολίαστο παιδί, το βιβλιάριο υγείας του οποίου έδειχνε ότι οι εμβολισμοί του σταματούσαν στον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Στη συνέχεια, όμως, διαρροές από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έλεγαν ότι το παιδί είχε λάβει όλα τα εμβόλια. Γιατροί με τους οποίους επικοινώνησε το iatropedia.gr πάντως, δήλωσαν ότι ενδεχομένως και να μην έχει ιδιαίτερη σημασία το θέμα, καθώς τα παιδιά με επιβαρυμένο οργανισμό, καθώς το αγοράκι είχε σύνδρομο Down, έχουν σοβαρά προβλήματα ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε και να είχε λάβει όλα τα εμβόλια, θα μπορούσε να μην έχει αναπτύξει ανοσία.