ΕΟΔΥ: Έξι παιδιά έχουν καταλήξει εφέτος από στρεπτόκοκκο Α στη χώρα μας

  • Ρούλα Τσουλέα
στρεπτόκοκκος
Το 7χρονο αγοράκι από την Ημαθία ήταν το έκτο θύμα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου εφέτος στην χώρα μας.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α κόστισε τη ζωή στο 7χρονο αγοράκι από την Ημαθία που κατέληξε στην εντατική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Και σημειώνει πως πρόκειται για το έκτο θανατηφόρο περιστατικό εφέτος στη χώρα μας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας που προκαλεί συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης.

Ωστόσο, σε «εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις» ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS). Αυτή είναι μία σοβαρή λοίμωξη, που μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι σήμερα ενημερώθηκε «από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας» (σ.σ. δεν το κατονομάζει) για το θάνατο από iGAS ενός 7χρονου αγοριού σε ΜΕΘ. Το αγοράκι είχε «κλινική εικόνα» (δηλαδή συμπτώματα) σηπτικής καταπληξίας.

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά (αντιβιοτικά) φάρμακα. Εν τούτοις, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έως σήμερα καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Στις ίδιες ηλικίες έχουν επίσης αναφερθεί αρκετοί θάνατοι από iGAS σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιρλανδία. Τα αυξημένα περιστατικά και θάνατοι, όμως, δεν σημαίνουν πως κυκλοφορεί κάποιο νέο στέλεχος στρεπτοκόκκου, διευκρινίζει.  Επιπλέον, οι θάνατοι είναι μεμονωμένοι και όχι στο πλαίσιο κάποιας επιδημίας.

Υποχρεωτική δήλωση

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι έως πρότινος δεν επιτηρούνταν στη χώρα μας μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων τα περιστατικά iGAS.

Ωστόσο απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για την αναγκαιότητα να δηλώνονται πλέον στον ΕΟΔΥ.  Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση των κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι για τον θάνατο του 7χρονου διέταξε προκαταρκτική εξέταση η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.