ΕΟΔΥ: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις νέας παραλλαγής του κορονοϊού στην Κίνα ή αλλού»

  • Γιάννα Σουλάκη
κοροναϊός
Καθησυχαστική ανακοίνωση εξέδωσε η Διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με τις τραγικές εικόνες από τη Σαγκάη και τις φήμες για την πιθανότητα ύπαρξης νέου μεταλλαγμένου στελέχους στην Κίνα. "Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις", αναφέρει ο Οργανισμός.

Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα, όπως παραδέχεται και η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Τα αυστηρά μέτρα της Σαγκάης δεν εγείρουν ανησυχία αλλά οφείλονται στην στρατηγική της «μηδενικής διασποράς» στην Κίνα για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού», αναφέρει συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ, ερμηνεύοντας τους λόγους για τους οποίους επικρατούν σκηνές αλλοφροσύνης στη χώρα.

Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊόSARS-CoV-2.H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

ΕΟΔΥ: Τι είναι η στρατηγική μηδενικής διασποράς στην Κίνα

Ο λόγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ είναι, επειδή η χώρα ακολουθούσε τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2.

«Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής», αναφέρεται.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις νέας παραλλαγής»

Ξεκάθαρη είναι η επίσημη τοποθέτηση του ΕΟΔΥ σχετικά με τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι ενδεχομένως στην Κίνα να έχει εμφανιστεί μια νέα πιο επιθετική παραλλαγή, πληροφορία την οποία αποκρύπτουν οι Κινέζοι.

«Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων», σημειώνουν ξεκάθαρα οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, καταλήγει η ανακοίνωση.