ΕΟΔΥ: ‘Αθλιες συνθήκες στα Κέντρα Μεταναστών λόγω έλλειψης προσωπικού, αποκαλύπτει επίσημο έγγραφο

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
'Αθλιες συνθήκες διαβίωσης λόγω υποστελέχωσης και τραγικών ελλείψεων προσωπικού, επικρατούν στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο του προέδρου του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόφιλου Ροζενμπεργκ, προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ζητά με το έγγραφό του προς τον Υπουργό Υγείας, και μάλιστα λίγες ημέρες προ των εκλογών, να ολοκληρωθούν προσλήψεις προσωπικού, καθώς εγκυμονεί “σοβαρό πρόβλημα δημόσιας Υγείας”, όπως αναφέρει και κάνει λόγο για “ακατάλληλους χώρους” στους οποίους διαμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έχουν σημειωθεί, όπως παραδέχεται, σοβαρά φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων, ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

ΕΟΔΥ: Εγκρίθηκαν 1.250 προσλήψεις, έγιναν μόλις 147

‘Οπως τονίζει ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, η πρόσκληση ενδιαφέροντος έγινε από το πρόγραμμα PHILOS, για την πρόσληψη 1.250 επαγγελματιών υγείας (γιατρών, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.α.) ώστε να καλύψουν τις ανάγκες.

Από τους 1.250 επιτυχόντες στις 21-9- 2018, και μέχρι τις 7/6/2019 προσελήφθησαν μόλις 147 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων,

“οι οποίοι όμως είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλύψουν όλες τις ανάγκες και επιπλέον οι συνθήκες εργασίας τους είναι τέτοιες που μπορεί να οδηγήσουν πολλούς σε παραίτηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο οποίος ζητά από τον υπουργό Υγείας να φροντίσει για την παράταση των συμβάσεων και την επίσπευση των επιπλέον προσλήψεων.

ΕΟΔΥ: Αθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες – Κίνδυνος δημόσιας Υγείας

Στο εσωτερικό έγγραφο του, το οποίο έφερε στο φως το tomanifesto.gr, ο κ. Ρόζενμπεργκ αποκαλύπτει σωρεία προβλημάτων στα Κέντρα Φιλοξενείας Προσφύγων, ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά “ο κίνδυνος να καταρρεύσει η λειτουργικότητα του συστήματος είναι ορατός”.

“Συγκεκριμένα ο μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων είναι μεγάλος και οι χώροι στους οποίος διαμένουν κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων. Επιπλέον οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν επιβαρύνουν τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική τους υγεία, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων, ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας, το οποίο οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων του ΕΟΔΥ. Εντούτοις, ο κίνδυνος να καταρρεύσει η λειτουργικότητα του συστήματος είναι ορατός, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των υπόλοιπων επιτυχόντων του προγράμματος, καθώς κατά τη θερινή περίοδο υπάρχει αύξηση του πληθυσμού λόγω της τουριστικής κίνησης καθώς και των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Κατόπιν των παραπάνω αιτούμαστε τη μη διακοπή της διαδικασίας πρόσληψης των υποψηφίων στο πρόγραμμα με σκοπό να καλυφθούν όσες περισσότερες από τις ανελαστικές ανάγκες των παραπάνω δομών”