ΕΟΔΥ: Από μηνιγγίτιδα έχασε τη ζωή της η 17χρονη ιταλίδα στο νοσοκομείο Νίκαιας

  • Γιάννα Σουλάκη
μηνιγγίτιδα
Από μηνιγγίτιδα και όχι από τον ιό έμπολα κατέληξε τελικά η άτυχη 17χρονη ιταλίδα, που διακομίστηκε εκτάκτως με υψηλό πυρετό και σηψαιμικό σοκ από την Νάξο στην Αθήνα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Θετικές στον μηνιγγιτιδόκοκκο ήταν τελικά οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενήργησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ (πρ. ΚΕΕΛΠΝΟ) στα δείγματα που έστειλαν οι γιατροί από το νοσοκομείο Νίκαιας. Η 17χρονη κοπέλα κατέληξε από κεραυνοβόλο μορφή μηνιγγίτιδας, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ (πρ. ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μίλησε στο iatropedia.gr

«Δεν το διαχειριστήκαμε από την αρχή ως περιστατικό ‘Εμπολα, γιατί δεν είχε ιστορικό επαφής με τη χώρα που ενδημεί ο ‘Εμπολα. Τα μέτρα που ζητήσαμε εμείς να λάβει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας ήταν μέτρα για μηνιγγίτιδα. Δεν ξέρω γιατί βγήκε αυτό το «fake news», αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Διαβάστε επίσης: «Δεν είναι Έμπολα»: Γιατρός του νοσοκομείου Νίκαιας μιλά στο iatropedia.gr για το τραγικό περιστατικό

Σωτήρης Τσιόδρας: Το παιδί ήταν άτυχο!

Η μηνιγγίτιδα έχει ένα εύρος συμπτωμάτων, από απλό πυρετό μέχρι αυτή τη βαριά κλινική εικόνα της θανατηφόρου μορφής που σε σκοτώνει, αναφέρει ο κ. Τσιόδρας: «Αυτή είχε το 17χρονο κορίτσι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την σκότωσε σε λιγότερο από 48 ώρες.  Το παιδί όταν πήγε στο νοσοκομείο Νάξου δεν είχε τόσο έντονη συμπτωματολογία, κι όταν μπήκε η υποψία για μηνιγγίτιδα -εγώ μίλησα με τους γιατρούς- του έδωσαν ήδη πολύ σωστά, αγωγή για μηνιγγίτιδα. Ήταν ατυχία! «, λέει ο κ. Τσιόδρας.

Τι είναι η σηψαιμία στη μηνιγγίτιδα

Πρόκειται για λοίμωξη του αίματος η οποία προκαλείται από κάποια είδη μικροβίων τα οποία μπορούν να προκαλέσουν και μηνιγγίτιδα. Τα μικρόβια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, πολλαπλασιάζονται και ακολούθως απελευθερώνουν τοξίνες. Αυτές οι τοξίνες είναι υπεύθυνες για τις βλάβες που προκαλούνται σε διάφορα όργανα του σώματος. Το χαρακτηριστικό αιμορραγικό εξάνθημα το οποίο εμφανίζεται σε κάποιους τύπους μηνιγγίτιδας είναι αποτέλεσμα σηψαιμίας.

Μηνιγγίτιδα: Σπάνια, αλλά θανατηφόρος νόσος

Οι ηλικίες που είναι πιο ευπαθείς για να πάθουν μηνιγγίτιδα Β είναι τα βρέφη και τα νήπια κάτω των 4 ετών και οι έφηβοι. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην δεκαετία 2004-2014 διαγνώστηκαν 500 κρούσματα και συνέβησαν 50 περίπου θάνατοι. Η κεραυνοβόλος μορφή της είναι πολύ σπάνια, ενώ όλες οι ηλικίες μπορεί να προσβληθούν. Πιο ευάλωτα, όμως, είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι, και οι νεαροί  ενήλικες.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, ενώ χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς.

Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός από το 2013, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή σε συγκεκριμένες κατηγορίες παιδιών και ατόμων με παθήσεις όπως ο HIV ή η λειτουργική ασπληνία κ.ά.

Το πρόγραμμα βασίστηκε σε σχετική γνωμοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία έχει αποφανθεί πως τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας είναι πολύ λίγα, σε σύγκριση με το υψηλό δημοσιονομικό κόστος σε περίπτωση αποζημίωσης του εμβολίου από τον ΕΟΠΥΥ.