ΕΟΔΥ απαντά σε ΠΟΥ: «Σε Ρομά οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς – Κανένας θάνατος το 2019»

  • Γιάννα Σουλάκη
Ιλαρά
Διευκρινίσεις σχετικά με την "κόκκινη κάρτα" που πήρε η χώρα μας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς -σύμφωνα με στοιχεία- επανεμφανίστηκε η νόσος της ιλαράς που είχε εξαλειφθεί, δίνει με σχετική ανακοίνωση του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα αυξημένα κρούσματα της ιλαράς κατά το έτος 2017-2018 οφείλονταν σε ανεμβολίαστους Ρομά, ενώ εντός του 2019 η νόσος βρίσκεται σε ύφεση και δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Δείτε τι αναφέρει ο ΠΟΥ – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Ελλάδα δεν ανήκει πια στις χώρες χωρίς ιλαρά

ΕΟΔΥ: «Σε ύφεση τα κρούσματα και κανένας θάνατος από ιλαρά, μέσα στο 2019»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ η επιδημία της ιλαράς του 2017-2018 είναι παρελθόν, ενώ εντός του 2019  υπήρξαν ελάχιστα κρούσματα και κανένα θανατηφόρο.

Αναλυτικά:

  • Κατά τα έτη 2017 και 2018 επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενήλικες (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.
  • Από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα, η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας είναι σε ύφεση. Κατά το διάστημα αυτό έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων ιλαράς (συνολικά 28 κρούσματα) σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες. Εντός του 2019 δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας.

«Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και τονίζει την ανάγκη συνέχισης της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς «τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιλαρά καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν