Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Ελλάδα δεν ανήκει πια στις χώρες χωρίς ιλαρά

  • Ρούλα Τσουλέα
ιλαρά
Σαρώνει η ιλαρά σε Ελλάδα, Βρετανία, Τσεχία και Αλβανία, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και αφαιρεί από τις τέσσερις χώρες τον χαρακτηρισμό «ελεύθερη ιλαράς».

Κόκκινη κάρτα έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη χώρα μας, όπου δυστυχώς εδραιώθηκε εκ νέου η παρουσία ενδημικής ιλαράς. Σε νέα έκθεσή του αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες αφαιρεί το δικαίωμα να λένε ότι εκρίζωσαν την ιλαρά.

Η χώρα μας είχε ανακηρυχθεί ως ελεύθερη ιλαράς μόλις το 2017, κατά την 6η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επαλήθευσης της Εκρίζωσης της Ιλαράς & της Ερυθράς (RVC).

Η ανακήρυξη είχε γίνει επειδή επί 36 μήνες την περίοδο 2014-2016 δεν υπήρχαν ενδημικά κρούσματα, αλλά μόνο σποραδικά.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μας επανέφερε στην προτέρα κατάσταση.

Επελαύνει η ιλαρά

Τη νέα έκθεση παρουσίασε στους δημοσιογράφους η Dr. Kate O’ Brien, διευθύντρια του Τμήματος Εμβολιασμών, Εμβολίων & Βιολογικών Παραγόντων του ΠΟΥ. Όπως είπε, τα κρούσματα ιλαράς το πρώτο εξάμηνο του 2019 είναι περισσότερα απ’ όσα καταγράφηκαν πέρυσι όλο τον χρόνο.

Στις 48 από τις 53 χώρες που αποτελούν το Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΠΟΥ καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 89.994 κρούσματα. Αναφέρθηκαν επίσης 37 θάνατοι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, όμως, είχαν καταγραφεί 84.462 κρούσματα. Από αυτά, μόλις τα 44.175 είχαν αναφερθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018. Και αν πάμε λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2016, τότε η διαφορά είναι ιλιγγιώδης: είχαν αναφερθεί μόλις 5.273 περιστατικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 365.000 κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2006. Ο αριθμός των ύποπτων περιστατικών, όμως, είναι 6,7 εκατομμύρια. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι πολλές χιλιάδες από τους ασθενείς θα χάσουν τελικά τη ζωή τους. Το 2017, λ.χ., η ιλαρά είχε κοστίσει τη ζωή 109.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια

Η Dr O’Brien κατηγόρησε για τη θλιβερή αυτή εξέλιξη τα «αδύναμα συστήματα υγείας» και την «παραπληροφόρηση για τα εμβόλια». Και κάλεσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις κοινότητες να εξασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες που διακινούνται για την ιλαρά είναι ακριβείς.

«Οπισθοδρομούμε, έχουμε πάρει λάθος δρόμο», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Έχουμε μια ανησυχητική τάση σε σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου. Μοναδική εξαίρεση η αμερικανική ήπειρος, όπου βλέπουμε μια μικρή πτωτική τάση των περιστατικών».

Όπως εξήγησε, η μετάδοση του ιού είναι σημαντική στα παιδιά σχολικής ηλικίας που είναι ελλιπώς εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα για ιλαρά.

«Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια είναι μία αυξανόμενη απειλή», τόνισε η Dr O’Brien. «Καλούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις κοινότητες, τους ηγέτες, όσους επηρεάζουν το κοινό να αναμεταδίδουν ακριβείς, αξιόπιστες, επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες».

Καμπανάκι κινδύνου

«Η εκ νέου εδραίωση της ιλαράς είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Dr Günter Pfaff, επικεφαλής της RVC που συνέγραψε τη νέα έκθεση. «Εάν δεν επιτευχθεί και διατηρηθεί υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, παιδιά και ενήλικες θα υποφέρουν δίχως λόγο. Και δυστυχώς μερικοί ασθενείς θα βρουν τραγικό θάνατο».

Από την πλευρά του, ο Dr Andrew Pollard, καθηγητής Παιδιατρικών Λοιμώξεων & Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτήρισε «καμπανάκι κινδύνου» τη νέα έκθεση για την Ευρώπη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  αναφέρει πως το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης για την ιλαρά σε όλη την Ευρώπη είναι 91%. Θα έπρεπε όμως να είναι τουλάχιστον 95% για να είναι προστατευμένος ο γενικός πληθυσμός. Επιπλέον, μια μείωση της τάξης του 5% είναι αρκετή για να τριπλασιαστούν τα περιστατικά σε οποιαδήποτε περιοχή.