Εντός της μέρας η ανακοίνωση ΕΟΔΥ για μάσκες σε κλειστούς χώρους και νοσοκομεία

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Τι ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ.

Ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει πάλι να ληφθούν, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της COVID και άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, θα γίνουν εντός της ημέρας. Όπως όλα δείχνουν, οι μάσκες θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία και σε άλλους χώρους με μεγάλο συνωστισμό.

Αυτό ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως εξήγησε, θα συνιστάται χρήση της μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ευάλωτου πληθυσμού (π.χ. νοσοκομειακές υπηρεσίες, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων), αλλά και σε άλλους χώρους με συγχρωτισμό όπου ο κίνδυνος μετάδοσης των παθογόνων είναι σχετικά υψηλός.

Δεν πρέπει, εξ άλλου, να ξεχνάμε και τα υπόλοιπα μέτρα, δηλαδή την καλή υγιεινή των χεριών και τον εμβολιασμό κι έναντι της γρίπης και της COVID. Ο εμβολιασμός συνιστάται ιδιαιτέρως για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παρασκευής είπε ακόμα πως «η μάσκα υψηλής προστασίας παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με την χειρουργική ή την απλή μάσκα, χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη».

Ο καθηγητής συνέστησε επίσης να αναζητούν αμέσως ιατρική συμβουλή όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα και αν έχουν απλώς υποψία νόσου από COVID ή γρίπη. Απαραίτητο είναι ακόμα να κάνουν συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Ο ρόλος της υποπαραλλαγής JN.1

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Αυτό δεν αποδίδεται μόνο στις εορταστικές συνευρέσεις, αλλά και στη  νέα υποπαραλλαγή JN.1. Η υποπαραλλαγή αυτή διασπείρεται με ταχύτητα παγκοσμίως – και στην Ευρώπη.

Το ευτύχημα είναι ότι τα ειδικά αντιϊικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής. Επιπλέον, το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής, τόνισε ο κ. Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές COVID στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν φτάσει τους 1.450. Επιπλέον, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν φθάσει στους 100. Ωστόσο σήμερα θα δημοσιεύσει ο ΕΟΔΥ τη νέα του έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, που θα αποτυπώνει λεπτομερέστερα την εικόνα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδρίασε χθες εκτάκτως για το θέμα των μέτρων. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, προχώρησε σε ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας στις Μονάδες Υγείας και -χωρίς να τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας-σε όλους τους κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Φωτογραφία: Eurokinissi