Εντός Απριλίου και πριν από το Πάσχα η νέα θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
θετική λίστα
Σύντομα αναμένεται η νέα θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Την είδηση επιβεβαίωσε ο ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Ποδηματάς, μιλώντας στο 3ου Health Innovation Conference, με θέμα την πολιτική και τα οικονομικά της Υγείας.

Ο νέος κατάλογος με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είπε ο κ. Ποδηματάς, θα δημοσιευθεί εντός του μηνός. Ενώ την ίδια στιγμή, η διαπραγμάτευση για τα μισά φάρμακα που έχουν έρθει στην Επιτροπή έχει ολοκληρωθεί, όπως είπε. Ανέφερε, επίσης, πως αναζητείται τρόπος ώστε γίνεται ενημέρωση για τα εν λόγω σκευάσματα πριν την ανάρτηση του καταλόγου για τη Θετική Λίστα, αναρτώντας για παράδειγμα την εισήγηση προς τον Υπουργό.

Εντωματαξύ, περισσότερα από 100 είναι τα φάρμακα που είναι σε αναμονή για αξιολόγηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής HTA και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Καθηγητή Α.Π.Θ., Δ. Κούβελα. Τόσο ο κ. Ποδηματάς όσο και ο κ. Κούβελας, πάντως, υπογράμμισαν την ανάγκη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων όλων των κλινικών μελετών, που πέρα από τη διαφάνεια συμβάλει και στην επιτάχυνση των διαδικασιών, πρακτική που δεν είναι αυτονόητη ή ευρέως διαδεδομένη, όπως είπαν.

“Η αξία της καινοτομίας δεν μπορεί να υποβαθμιστεί”

Μιλώντας για την καινοτομία ο Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και Πρόεδρος του AmCham Pharmaceutical Committee κ. Μάκης Παπαταξιάρχης τόνισε τη σημασία της καινοτομίας:

«Η καινοτομία είναι παρούσα και μας επέτρεψε να δούμε τα πράγματα διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως αν και η καινοτομία στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται και ως «θέμα παζαριού», η αξία της δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στην πίεση που ασκούν στους πληθυσμούς τα κόστη των φαρμάκων, τα οποία εκτιμάται ότι θα φθάσουν παγκοσμίως το 2023 το 1,5 τρισ. δολάρια. Κατά τον κ. Παπαταξιάρχη, οι λύσεις θα έρθουν μόνο μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ειδικά όσους φέρνουν καινοτομία.

Αποζημίωση καινοτομίας στην Υγεία με βάση την αξία

Τη δύσκολη εξίσωση της διασφάλισης της πρόσβασης στην καινοτομία και της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας συζήτησαν, επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο.

«Δειλά – δειλά μοντέρνα συστήματα αποζημίωσης, που στηρίζονται στην τεχνολογία, εφαρμόζονται κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά έρχονται και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, Υπεύθυνος της Προγραμματικής Ενότητας «Αλληλεγγύη» της ΝΔ. Όπως εκτίμησε, στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιγράψουμε καλές πρακτικές του εξωτερικού. Αναφερόμενος στο μοντέλο των συμφωνιών επιμερισμού κόστους, ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ότι στο ελληνικό δημόσιο δεν μπορούν να υλοποιηθούν τέτοιου είδους συμφωνίες. «Ο νόμος, όμως, αλλάζει με νόμο και είναι κάτι που θα δούμε στην επόμενη κυβέρνηση», προσέθεσε.

«Σε μια ολοκληρωμένη φαρμακευτική πολιτική, αν τα λεφτά του clawback και του rebate επενδύονταν, αυτό θα ήταν ένα πεδίο συζήτησης. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές συσκευασίες ώστε να περιοριστεί «αναίμακτα» η φαρμακευτική δαπάνη και τα λεφτά να επανεπενδυθούν», δήλωσε ο Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

“Δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα στην αξιολόγηση”

Κίνδυνο στη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων βλέπει ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ  Ολύμπιος Παπαδημητρίου, λόγω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση: “Τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρήθηκαν. Βάσει των δικών μας στοιχείων έχουν υποβληθεί κάτι λιγότερο από 100 αιτήσεις, αρκετές από αυτές έχουν ξεπεράσει τον ορίζοντα των 180 ημερών. Βλέπω έναν κίνδυνο μποτιλιαρίσματος στη διαπραγμάτευση”, εκτίμησε ο κ.Παπαδημητρίου, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την έκδοση συμπληρωματικών λιστών για κάθε φάρμακο, καθώς “δεν θα πρέπει η αγορά να αναμένει την ενιαία λίστα”, όπως είπε. Εξέφρασε ωστόσο το προβληματισμό της φαρμακοβιομηχανίας, «πως μπορούμε να συζητάμε για αξιολόγηση από τη μία και για clawback από την άλλη».

Επιπλέον, τόσο ο κ. Παπαδημητρίου όσο και οι εκπρόσωποι της πολιτείας ανέφεραν πως και είναι σε καλό σημείο οι συζητήσεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου για τις κλινικές μελέτες. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται και το κίνητρο της απαλλαγής από το clawback για τις εταιρίες που διενεργούν κλινικές μελέτες.

«Το ζήτημα είναι να μη δουν οι ασθενείς το κενό στην πρόσβαση τους στις θεραπείες, να μεγαλώνει πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια», σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, Πασχάλης Αποστολίδης. Πρότεινε, δε, να επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα φάρμακα που είναι εγκεκριμένα από ΕΜΑ και ΕΟΦ.

«Δε νομίζω ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε την άποψη του «μη χείρον, βέλτιστον». Όλοι μιλούν για διεύρυνση παραμέτρων, ένα σύστημα πολύ πιο ευέλικτο», ανέφερε ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, Adjunct Professor και Επικεφαλής Ανάπτυξης Ερευνών στο Ινστιτούτο WifOR.