Ένταση και … Μπηχτές στη σύσκεψη για τα φάρμακα

  • Iatropedia
Λογομαχίες και κόντρες κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών Ανδρέα Λοβερδου και Γιώργου Κουτρουμάνη με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, των γιατρών και των φαρμακοποιών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν επισήμως στους εκπρόσωπους των φορέων ότι η φαρμακευτική δαπάνη μέσα στο 2012 δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,88 δις ευρώ.

Εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα συνεχή μέτρα που καθηλώνουν τον τομέα των φαρμάκων στην Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν από πολλούς εκπροσώπους φορέων προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος με έντονο εκνευρισμό απευθύνθηκε στους συνομιλητές του:» πείτε μου τι να κάνω. Δώστε μας λύση. Πείτε προτάσεις».

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης μίλησε για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση που υπάρχει στις διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες αυξάνουν τις δαπάνες και όχι τα φάρμακα. Όπως είπε:» ποιος τους άφησε να συνταγογραφούν εξετάσεις και να γεμίζουν ακτινοβολία τους ασθενείς. Κάποια συμφέροντα».

Μάλιστα προς στιγμήν προκλήθηκε και θερμό επεισόδιο μεταξύ του Γιωργου Πατούλη και της Γ. Γ. Του υπουργείου εργασίας, κ Αθηνάς Δρέττα, η οποία προέβη σε ειρωνικό σχόλιο για τα λεγόμενα του προέδρου του ΙΣΑ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θυμό του.

Αντίθετοι στο πλαφόν που τίθενται πλέον στις συνταγές φαρμάκων είναι και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας καθώς ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος είπε χαρακτηριστικά:» στην ασθένεια δεν μπορεις να βάλεις πλαφόν»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε, ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε ραγδαία στα ταμεία που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Γιαυτό όπως δήλωσε θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία ενιαίο συνταγολόγιο: “η δαπάνη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 240 εκ. Το μήνα, ενώ θα ελέγχεται ανά τρίμηνο”, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.