Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Φθιώτιδας: Προβλήματα με τον αξονικό, τα ΤΕΠ, άδειες και μετακινήσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ανεπάρκεια του διοικητή του Γ. Ν. Λαμίας, η άμεση ευθύνη του για τις συνεχείς διακοπές λειτουργίας του αξονικού τομογράφου, η ανάγκη για άμεση στελέχωση του τμήματος των ΤΕΠ, η άρνηση χορήγησης χρωστούμενων αδειών εκ του διοικητή σε όλους τους εργαζομένους του υποστελεχομένου νοσοκομείου, αλλά και οι "άδικες διώξεις – πογκρόμ" εκ μέρους του διοικητή του Γ. Ν. Λαμίας εναντίον ιατρών του Νοσοκομείου, αποτελούν τα αντικείμενα διαμαρτυρίας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση των γιατρών:

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Φθιώτιδας (Ε.I.N.K.Υ.Φ.), πραγματοποίησε στις 06/07/2017, γενική συνέλευση των μελών της για να καταγράψει τα ΑΜΕΣΑ και ΜΕΙΖΟΝΑ προβλήματα του Νοσοκομείου μας και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών για τη Δημόσια Υγεία των πολιτών του τόπου μας και των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.

Συγκεκριμένα : 

·        Η κατ΄ επανάληψη βλάβη του παμπάλαιου αξονικού τομογράφου εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας απέτυχε ως τώρα να αντιμετωπίσει το μείζον τούτο θέμα, παρά την ύπαρξη διαθέσιμων χρημάτων για την αγορά νέου μηχανήματος (επιβεβαιώνεται από έγγραφα προηγούμενων διοικήσεων). Αποτέλεσμα, η ατέλειωτη ταλαιπωρία των ασθενών και η έκθεσή τους σε κίνδυνο, η καθυστέρηση ιατρικών πράξεων και τελικά η κατασπατάληση πόρων (διακομιδές, εξόφληση ιδιωτικών εργαστηρίων, αγορά λυχνίας, νέα σύμβαση για συντήρηση κλπ.) που έχουν ήδη υπερκεράσει το κόστος ενός νέου, σύγχρονου μηχανήματος (τα ποσά υπάρχουν διαθέσιμα στο ¨ΔΙΑΥΓΕΙΑ¨). Ανάλογα προβλήματα έχουν ήδη επιλυθεί σε κάθε άλλο Νοσοκομείο της Ελλάδας και φυσικά σε όλα τα υπόλοιπα της 5ης ΥΠΕ! Έτσι, με δεμένα τα χέρια, οι ιατροί του Νοσοκομείου μας αναγκάζονται να ασκούν ιατρική σε συνθήκες περασμένων δεκαετιών !!!

·        Δεν έχει διευθετηθεί ακόμη η ασφαλής λειτουργία του  Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Παραμένει σημαντική η υποστελέχωση από ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καθιστά προβληματική και επικίνδυνη την εφημέρευση. Μάλιστα, απορίας άξιον αποτελεί η πολύ μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους του της διαδικασίας πρόσληψης 3 προκηρυγμένων από έτους θέσεων ιατρών, μέσω του κεντρικού συμβουλίου κρίσεων (ΣΚΕΥΟΠΝΥ)!!!

Θεωρούμε πως η κατ΄ εξακολούθηση τραγική κατάσταση της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας (που μετά λύπης συμπεραίνουμε πως ίσως τελικά οφείλεται στην ανεπάρκειά του για τούτη τη θέση) τον έχει οδηγήσει σε διαρκή προσπάθεια μετατόπισης των προβλημάτων σε άλλα πεδία αντιπαράθεσης, με αποκορύφωμα τα κάτωθι θέματα :

·         Αιφνίδια, χωρίς υπουργική ή εκ της 5ης ΥΠΕ απόφαση, εν μέσω προγραμματισμού των αδειών των εργαζομένων όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου, δεν χορηγεί το υπόλοιπο χρωστούμενων αδειών, συνεπικουρούμενος και από το λοιπό διοικητικό συμβούλιο της 06/07/2017, με ΜΟΝΗ εξαίρεση τον εκπρόσωπο των γιατρών που αντιτάχθηκε στην απόφαση (αλήθεια, οι υπόλοιποι του Δ.Σ. που δεν έχουν χρωστούμενη άδεια μάλλον είναι οι αδιαλείπτως ωφελούμενοι διαχρονικά στο Νοσοκομείο μας, χωρίς υπερεργασία ως πρόσημο στη θητεία τους, που συνεχίζουν αναίσχυντα να μας χτυπούν φιλικά την πλάτη ως δήθεν συνοδοιπόροι στον αγώνα μας)! Η συνέλευση των ιατρών συντάσσεται ΑΠΟΛΥΤΑ με την ομόφωνη απόφαση του σωματείου των εργαζομένων μας της 05/07/2017, για ακύρωση τούτης της απαράδεκτης και αντισυνταγματικής απόφασης του Διοικητή μας και των υποστηρικτών του, πράξη που αποτελεί ασύμμετρη απειλή εργοδότη προς εργαζομένους του!

Απαιτούμε τη λήψη των αδειών και των ρεπό ως είχαν έως τώρα, δηλαδή εξάντληση αρχικά των χρωστούμενων (που ήταν αδύνατο να ζητηθούν από όλο το προσωπικό εξαιτίας της τεράστιας υποστελέχωσης), ενώ από 01/01/2018 την από κοινού διευθέτηση του θέματος (απαιτείται προφανώς μέριμνα για πρόσληψη προσωπικού – το υπάρχον εξασφαλίζει οριακά και με σωματικό και ψυχικό κόστος την εύρυθμη λειτουργία του Γ. Ν. Λαμίας όλα αυτά τα χρόνια !!!).

·        Εδώ και μήνες, ο Διοικητής μας, με άμεση συνέργεια ολίγων ευτυχώς επιόρκων έχει εξαπολύσει ένα πρωτοφανή διωγμό εναντίον συναδέλφων μας μέσω άδικων πειθαρχικών διώξεων, με καταφανείς παραβάσεις επί της έννομης διαδικασίας (σε αρκετές εκ των οποίων περιπτώσεων δεν έγιναν σεβαστά ακόμη και τα στοιχειώδη υπερασπιστικά δικαιώματα των αδίκως διωκομένων ιατρών), γεγονός που καταδικάστηκε ομόφωνα από τη Συνέλευσή μας.

 

Το παρόν κείμενο χαίρει της καθολικής αποδοχής της Γενικής μας   Συνέλευσης.