Ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική ανθρωπιστική δράση του Ιατρείου της Κοινωνικής Αποστολής, που δημιούργησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ιερά Αρχιεπισκοπή, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 4 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες συνάνθρωπους μας που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε δομές υγείας.

Μάλιστα εξήρε την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών αλλά και των χιλιάδων συμπολιτών μας οι οποίοι, όπως ανέφερε, προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους, συγκεντρώνοντας φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε στον πρόεδρο του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ ότι παρακολουθεί και ενημερώνεται συστηματικά για τις δραστηριότητες του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και τον συνεχάρη για το έργο του.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και η προσφυγική κρίση. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής πως η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας που γίνεται για την ανακούφιση των προσφύγων και αποδεικνύει καθημερινά την πολύτιμη συμβολή της στη διαχείριση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος.

Παράλληλα σημείωσε πως οι συμπράξεις των δήμων, των τοπικών κοινωνιών και των εθελοντικών οργανώσεων με την κεντρική κυβέρνηση, έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα και τόνισε πως «μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού θα βοηθήσει στην ανθρωπιστική πάνω από όλα διαχείριση του προβλήματος».

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως το μεγάλο «στοίχημα» είναι να αναγεννηθεί γρήγορα η χώρα και έσπευσε να υπογραμμίσει την ανάγκη να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να περιοριστεί το κύμα μετανάστευσης των νέων ανθρώπων από την Ελλάδα. «Η χώρα μας δεν έχει κανένα περιθώριο να χάνει τα καλύτερα «μυαλά» της. Οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη σημαντική δράση της ελληνικής ομογένειας η οποία, όπως σημείωσε, είναι πολύτιμος αρωγός στις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης.

Κατά τη συζήτηση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ενημέρωσε τον κ. Πατούλη για τις διαδικασίες ανέγερσης της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου,  στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Κάτω Μανχάταν. Η ομώνυμη εκκλησία είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των δίδυμων πύργων, το Σεπτέμβριο του 2001.

Σε μία συμβολική κίνηση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δώρισε  στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής μία εικόνα που αναπαριστά την Ανάσταση του Χριστού.