ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Θα δηλώσουμε 24.000 μεικτό εισόδημα και θα έχουμε λάβει μόνο 12.000!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε ένδεια και επαγγελματικό αδιέξοδο βρίσκονται οι ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ σε ολόκληρη την χώρα, καθώς μόλις αυτές τις μέρες θα λάβουν από τον Οργανισμό τα δεδουλευμένα τους για το μήνα Μάϊο, και δεν έχει εκκαθαριστεί πλήρως ο έλεγχος για το 2013! Την ίδια ώρα οι ηγεσίες ΥΥΚΑ και ΕΟΠΥΥ διαμηνύουν σε όσους παραπονούνται για την κατάσταση, "όποιος θέλει μένει και όποιος θέλει φεύγει". Αλλά αν φύγουν όλοι πριν αρχίσει να λειτουργεί το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προωθούν από την Αριστοτέλους, ποιος θα μείνει να εξετάζει τους ασφαλισμένους;

Στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εντάσσονται οι ιδιώτες γιατροί που έχουν σύμβαση με το υπερταμείο. Από τις 45 ιατρικές ειδικότητες που αναπτύσσονται πανελλαδικά, το σοκαριστικό είναι ότι 10 νομοί της χώρας είναι χωρίς συμβεβλημένους γενικούς γιατρούς, 19 νομοί είναι χωρίς συμβεβλημένους παιδίατρους και 5 νομοί είναι χωρίς συμβεβλημένους παθολόγους.

mastorakoy

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, οι γιατροί αντιμετωπίζουν τα εξής αξεπέραστα αυτήν την στιγμή προβλήματα:

  • Άρνηση διαλόγου από το υπουργείο Υγείας.
  • 200 επισκέψεις ασθενών μηνιαίως με 10 ευρώ μεικτά την επίσκεψη, που με τον φόρο μειώνονται στα 6,5 ευρώ και όταν πληρώνουν ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, μένουν περίπου 2 ευρώ αλλά και
  • τεράστιες καθυστερήσεις ακόμα και σε αυτά τα ποσά…
  • νέα Υπουργική Απόφαση που προσθέτει άλλες 86 εξετάσεις στις αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΥΥ αλλά χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί θα το πληρώσουν σε clawback.

Στατιστικά στοιχεία έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστια εμπόδια στην πρόσβαση του πολίτη στην ΠΦΥ καθώς δεν βρίσκει ραντεβού όταν το χρειάζεται, στον τόπο που ζει, και επιπλέον επειδή η οικονομική του κατάσταση είναι δεινή φτάνει στα νοσοκομεία σε  άσχημη κατάσταση.

Η κ. Μαστοράκου τόνισε ότι μείωση στις επιχορηγήσεις υγείας που συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής για χώρα μέλος του ΟΟΣΑ εν καιρώ ειρήνης. Μαζί με το φοβερό που έχει συμβεί, να μην αποδίδουν τα επιμέρους Ταμεία τις εισφορές Υγείας στον ΕΟΠΥΥ αλλά και να είναι εξ αρχής πολύ μικρή η κρατική του επιχορήγηση, η «μαύρη τρύπα» στον Οργανισμό είναι γεγονός.

Στα εργαστήρια, ο κλειστός προϋπολογισμός ανέρχεται για όλες τις διαθέσιμες μονάδες στα 485 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε κάθε ασφαλισμένο αναλογούν μόλις 48,5 ευρώ για ένα έτος για όλες τις εξετάσεις που θα χρειαστεί στις 12.000 ιατρικές επισκέψεις που γίνονται ετησίως.

papasiderhs

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Χρήστος Παπασιδέρης, επισήμανε για τα περίφημα 200 ραντεβού τον μήνα για κάθε συμβεβλημένο γιατρό: «Τι γίνεται με όσους ασθενείς κλείσουν ραντεβού αλλά τελικά δεν έρθουν; Τι γίνεται με τους χρόνια πάσχοντες που πρέπει να έρχονται κάθε 15 ημέρες; τι γίνεται με τα έκτακτα περιστατικά που αναζητούν αυθημερόν ιατρική γνωμάτευση; Και πως θα επιλέξει ο γιατρός τους 200 που του αναλογούν το μήνα αν στο ιατρείο του τηλεφωνήσουν 500;»…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν