ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Εμπόδιο στη δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στον ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
προσωπικός γιατρός
Όπως καταγγέλλουν από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ η κ. Μαστοράκου και ο κ. Παπασιδέρης, παρά τη ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου στην επιβολή αυστηρής παραπομπής τύπου gatekeeping, αιφνιδιαστικά έλαβαν γνώση Υπουργικής Απόφασης Ανδρέα Ξανθού, βάσει της οποίας τίθεται εμπόδιο στη δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό γιατρό του ΕΟΠΥΥ....

Επισημαίνουν συγκεκριμένα από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ:

«Κατόπιν των αποτυχημένων προκηρύξεων των ΤΟΜΥ και συμβάσεων ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς, ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη επίσημης διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΥΚΑ και ΠΙΣ, για τη σύναψη συλλογική σύμβασης των ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Παρά τη ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου στην επιβολή αυστηρής παραπομπής τύπου κλειστού gatekeeping, αιφνιδιαστικά λάβαμε γνώση της Υπουργικής Απόφασης υπ’αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018) υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας, βάσει της οποίας τίθεται εμπόδιο στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ».

Δηλαδή αυτό σημαίνει…

Από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης,οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας ).

Όπως σολιάζουν από την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, «καθίσταται σαφές ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλήμένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς ( καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, κλπ) χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους».

Και θυμίζουν:

«Είχαμε διαμαρτυρηθεί εντόνως μέσα από το βήμα της Βουλής και μέσα από το συνέδριο των ασθενών για την παρούσα μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, που καταργεί την ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή και καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος με εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα.

Καλούνται οι ιατροί να ενημερώσουν άμεσα τους ασφαλισμένους και ιδίως τους χρόνιους πάσχοντες για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, επιδεικνύοντας τους την επισυναπτόμενη νομοθεσία.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει τον επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμό και θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων».