Ενεργοποιήθηκε ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας – Δείτε ποια μέτρα ισχύουν στην περιοχή σας

  • Γιάννα Σουλάκη
Τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαθέσιμος είναι από σήμερα ο πρώτος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης για τον κορονοϊό, που έγινε την Παρασκευή στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr. Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

«Ο χάρτης ενεργοποιήθηκε διότι διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη
δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και συμπλήρωσε:

«Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία  ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη», ανέφερε ο υπουργός κ. Πιερρακάκης.

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας: 74 περιοχές σε 4 χρώματα όλη η Ελλάδα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε τα τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή:

  • 1 – επίπεδο ετοιμότητας,
  • 2 – επίπεδο επιτήρησης,
  • 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και
  • 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των
επιδημιολογικών μεγεθών.

  • Μπορείτε να δείτε πώς «χαρακτηρίζεται» επιδημιολογικά η περιοχή σας και ποια μέτρα ισχύουν, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα.

«Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους
πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Ο υπουργός κ. Πιερρακάκης έκλεισε με μια απαραίτητη αναγνώριση, που παράλληλα είναι και προτροπή: «Ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών – συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους», κατέληξε.

«Επιμένουμε στα μέτρα»

Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάστηκε δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση, όπως τονίστηκε από τους ειδικούς. Οι οδηγίες των ειδικών, που αφορούν τη χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής κρίνονται ως ιδιαιτέρως σημαντικά.

Δείτε την ανάλυση του χάρτη και ποια μέτρα ισχύουν σε κάθε διαφορετική σήμανση: