ΕΝΕ: Συνάντηση στο υπουργείο Υγείας για τα ανοιχτά θέματα των νοσηλευτών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στη συνάντηση που πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος με την προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του υπουργείου Υγείας, Βασιλική Παπανότη, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στους νοσηλευτές τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημόσιου.

Στην συνάντηση ήταν επίσης παρούσες από το υπουργείο η κ. Χρυσάνθη Μπαρώ, τμηματάρχης και η κ. Μαλαματένια Νικολάου, στέλεχος του τμήματος Νοσηλευτών της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρέδωσε στην κα Παπανότη υπομνήματα σχετικά με:

·         Την Εκπαίδευση των Νοσηλευτών και των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών.

·         Τη Δημιουργία Κλάδου Νοσηλευτών ΕΣΥ.

·         Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Νοσηλευτών.

·         Το Καθηκοντολόγιο Νοσηλευτικού Προσωπικού των Νοσοκομείων και των Λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ.

·         Τη Θέσπιση Νοσηλευτικών Πρωτοκόλλων.

·         Τις Νοσηλευτικές Ειδικότητες.

·         Τη Μοριοδότηση της Νοσηλευτικής Ειδικότητας κατά τη διαδικασία των Κρίσεων.

·         Το Ειδικό Σύστημα Αξιολόγησης για τους Νοσηλευτές.

·         Το Θεσμό του Εφημερεύοντος Νοσηλευτή.

·         Την Αναβάθμιση των Υπηρεσιών ΠΦΥ και το ρόλο του Κοινοτικού Νοσηλευτή.

·         Το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της ΠΦΥ και το ρόλο του Κοινοτικού Νοσηλευτή.

·         Την άσκηση Ιδιωτικού Έργου και τις Προδιαγραφές οικήματος και εξοπλισμού για τη συγκρότηση και οργάνωση του επαγγελματικού καταστήματος Νοσηλευτών.

·         Την παρασκευή των Κυτταροστατικών Φαρμάκων στα Νοσοκομεία.

·         Τις ενταγμένες δράσεις της ΕΝΕ στα Ευρωπαϊκά στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ).

Εφημερεύοντας νοσηλευτής

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση σχετικά με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το θεσμό του «Εφημερεύοντα Νοσηλευτή», το θεσμό του «Επικουρικού Νοσηλευτή», την επαγγελματική αποκατάσταση των άνεργων νοσηλευτών, τις μαζικές αποχωρήσεις νέων νοσηλευτών σε χώρες του εξωτερικού, την έλλειψη εκπροσώπησης των νοσηλευτών στις επιτροπές του Υπουργείου Υγείας, την αξιοποίηση της Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης στις κρίσεις Προϊσταμένων και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Κατόπιν, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε. έθεσε το Επιμελητήριο στη διάθεση της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής για στενή συνεργασία, με κοινό σκοπό την πολύπλευρη και ολιστική ανάπτυξη του Νοσηλευτικού επαγγέλματος,  ενώ δεσμέυτηκε να καταθέσει εκ νέου όλα τα προαναφερόμενα υπομνήματα στο Υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβνομένου και του υπομνήματος σχετικά με τη στελέχωση των Νοσοκομείων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και κοινού οράματος ως προς την ανάπτυξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σημερινή συνάντηση και ευελπιστεί να συνεχιστεί η άψογη συνεργασία με τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας.