ΕΝΕ: «Ψαλίδι» στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τους Προϊσταμένους Νοσηλευτές Πρόνοιας

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομείο
Με ανακοίνωσή τους οι Νοσηλευτές απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο αποφάσισε να περικόψει επίδομα στους Προϊσταμένους Νοσηλευτικών Υπηρεσιών.

«Παράνομη» χαρακτηρίζουν η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) την  υπ’ αριθ. πρωτ: 2/98033/ΑΕΠ/14-11-2023 απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφορικά με την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους Προϊσταμένους Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας που υπάγονται πλέον στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας.

Η ΕΝΕ απέστειλε έγγραφο προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, μέσω του οποίου επισημαίνουν πως η απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους είναι «εσφαλμένη» και «παράνομη».

Συγκεκριμένα το θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων των Νοσηλευτών της χώρας, επισημαίνει πως οι διατάξεις της συγκεκριμένης απόφασης προβλέπουν εσφαλμένα πως για την καταβολή του εν λόγω επιδόματος ο προϊστάμενος οφείλει, «να απασχολείται κατά πλήρη απασχόληση με την άσκηση καθηκόντων που προβλέπονται για την θέση ευθύνης που κατέχει και δεν είναι δυνατή η ανάθεση καθηκόντων άλλων εργασιών, οι οποίες, επίσης απαιτούν την πλήρη απασχόληση, όπως στην περίπτωση καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με την ΕΝΕ, οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. οικ.2/16519/0022 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄465/24/02/2012) η οποία ισχύει σήμερα,  καθορίζουν το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ – ΙΔΟΧ) του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. Α` και Β` βαθμού ανά κατηγορία ως εξής:

α) Κατηγορία Α` σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ειδικότητες:

α) Το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων και καθαριότητας, οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, οι οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων – διασώστες και οι συντηρητές πειραματόζωων των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Οι Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και Κλινικών.

Στο άρθρο 6 προβλέπεται: «Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι του προσφέρουν αποκλειστική και πλήρη απασχόληση στους χώρους και τις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του».

ΕΝΕ: Το επίδομα καταβάλλεται σε όλους ανεξαιρέτως τους νοσηλευτές

Σύμφωνα με την ΕΝΕ προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος είναι:

α. Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση- ήτοι όχι η μερική.

β. Η απασχόληση στους χώρους που δικαιολογούν την καταβολή του (Νοσοκομεία, Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, ΕΚΑΒ κ.α). Ο Νόμος δε κάνει καμία διάκριση μεταξύ ιδιαίτερων χώρων/γραφείων και μονάδων και δεν εξαρτά τη χορήγηση του επιδόματος από την διάρθρωση των κτιριακών υποδομών των δομών ή την άμεση και συνεχή επαφή με τον ασθενή/πάσχοντα.

Στην κατηγορία Α περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στην Νοσηλευτική Υπηρεσία. (χωρίς ΔΙΑΚΡΙΣΗ).

γ. Σύμφωνα με τον νόμο όλες οι ειδικότητες των υπαλλήλων που ανήκουν στην Νοσηλευτική Υπηρεσία δικαιούνται το επίδομα, αδιακρίτως.

» Το επίδομα καταβάλλεται σε όλους ανεξαιρέτως τους νοσηλευτές, συμπεριλαμβανομένων όσων κατέχουν τις προβλεπόμενες θέσεις ευθύνης σε κάθε Νοσηλευτική Υπηρεσία, δοθέντος ότι και αυτοί εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους υπό την ιδιότητα του Νοσηλευτή σε χώρους που δικαιολογούν την καταβολή του», σημειώνουν οι νοσηλευτές.

Τι γίνεται με το παράλληλο επίδομα θέσεως ευθύνης

Σε κάθε περίπτωση η επίμαχη ΚΥΑ, όπως λένε, αναφέρεται κατά τρόπο ρητό και συνάμα περιοριστικό στις περιπτώσεις εκείνες, που επιβάλλεται η περικοπή του επιδόματος.

«Ελλείψει ρητής μνείας για τους κατόχους θέσεων ευθύνης, προκύπτει (εξ αντιδιαστολής) ότι η εις αυτούς καταβολή συνεχίζεται κανονικά», εξηγούν και προσθέτουν:

«Εξάλλου, για το ζήτημα της ταυτόχρονης καταβολής σε δικαιούχο υπάλληλο τόσο του επιδόματος θέσεως ευθύνης, όσο και του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ έχει αποφανθεί σχετικώς με την υπ’αριθμ. 874/2018 Απόφαση της Ολομελείας του, με αφορμή την διεκδίκηση από την πλευρά των νοσηλευτών της διαφοράς των 40 ευρώ στο επίδομα θέσης ευθύνης».

Ειδικότερα το ΣτΕ αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων πως το επίδομα «δεν καταβάλλεται μόνο στους υπηρετούντες στη Νοσηλευτική Υπηρεσία των νοσοκομείων αλλά και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ως άνω νόμου, χωρίς να εξαιρούνται, άλλωστε, από την καταβολή του όσοι λαμβάνουν λόγω της θέσης τους και επίδομα θέσης ευθύνης κατά το άρθρο 16 του ίδιου νόμου».

Με το σκεπτικό αυτό το ΣτΕ ουδόλως αποκρούει, αλλά αντιθέτως υποστηρίζει την δυνατότητα ταυτόχρονης καταβολής και των δύο επιδομάτων στους δικαιούχους υπαλλήλους.

«Από όλα τα ανωτέρω συνάγεται σαφώς ότι είναι παράνομη η περικοπή ή η επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους Προϊστάμενους Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Κέντρων Κοινωνικής Προνοίας και σας καλούμε όπως προβείτε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προς αποκατάσταση της νομιμότητα, ρητά δε  δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε δικαστική ή εξώδικη ενέργεια προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών μας», καταλήγουν.