Ένας θάνατος από επιδημία μολύνσεων από E.coli στη Σκωτία

  • Iatropedia newsroom
μόλυνση από e coli
Σύμφωνα με τον βρετανικό Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας, έως τις 27 Δεκεμβρίου υπήρχαν 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αγγλία και Σκωτία

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Σκωτία αφού αρρώστησε μετά από μόλυνση με E.coli.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται και φαίνεται να συνδέεται με επιδημία που έχει επηρεάσει τουλάχιστον 30 άτομα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας, έως τις 27 Δεκεμβρίου υπήρχαν 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αγγλία και Σκωτία που συνδέονται με μια έξαρση μολύνσεων από E coli που παράγει την τοξίνη Shiga (Stec), κάτι που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο.

Τα κρούσματα αφορούσαν παιδιά ηλικίας ακόμη και επτά ετών και ενήλικες έως 81 ετών και τα περισσότερα κρούσματα έκαναν την εμφάνισή τους τον Δεκέμβριο.

Οι επιδημιολογικές έρευνες, καθώς και οι έλεγχοι που έγιναν στην τροφική αλυσίδα έδειξαν ότι η επιδημία φαίνεται να συνδέεται με κάποια μη παστεριωμένα τυριά, παραγόμενα στην Αγγλία. Οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν μάλιστα στην ανάκληση πέντε προϊόντων.

Τι είναι το Εντεροαιμορραγικό Κολοβακτηρίδιο (EHEC, STEC, VTEC)

Το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli) είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των Εντεροβακτηριοειδών.

Τα περισσότερα είδη του βακτηρίου Escherichia coli είναι αβλαβή ή και επωφελή για τον οργανισμό. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο στομάχι των θερμόαιμων ζώων, όπως και των ανθρώπων, συμπληρώνοντας τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

Ο όρος «κολοβακτηρίδια που παράγουν Shiga-τοξίνη (STEC)» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα στελεχών του που έχουν την ικανότητα να παράγουν τη Shiga- τοξίνη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται και οι όροι «κολοβακτηρίδια που παράγουν Vero- τοξίνη (VTEC)» ή «εντεροαιμορραγικά κολοβακτηρίδια (EHEC)». Σημαντικές ιδιότητες αυτής της ομάδας στελεχών του κολοβακτηριδίου είναι η παραγωγή τοξινών (Stx1, Stx2), καθώς και η μη διάσπαση της σορβιτόλης. Οι τοξίνες αυτές είναι παρόμοιες με την τοξίνη που παράγει η Shigella dysenteriae.

Έχουν αναγνωριστεί περίπου 200 διαφορετικοί ορότυποι του STEC, εκ των οποίων περισσότεροι από 100 έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση νόσου στους ανθρώπους.

Κλινική εικόνα και επιπλοκές του νοσήματος

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί και συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Κάποιες φορές, η διάρροια είναι μη αιμορραγική ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανιστεί πυρετός, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλός (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38,5°C).

Περίπου 5-10% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ηλικιωμένοι) αναπτύσσουν μια επιπλοκή, που είναι γνωστή ως ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (hemolytic uremic syndrome, HUS). Κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος αναπτύσσει το σύνδρομο είναι η μειωμένη ούρηση, η κόπωση και η ωχρή όψη του προσώπου. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο πρέπει να εισάγονται για νοσηλεία γιατί κινδυνεύουν να αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σημαντικά προβλήματα. Τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείεται ο κίνδυνος για κάποιους να υποστούν μόνιμες βλάβες ή και να πεθάνουν.

Θεραπεία της λοίμωξης από το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο

Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία. Συστήνεται η κατανάλωση πολλών υγρών για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης που προκαλείται από τη διάρροια και τους εμέτους. Η θεραπεία με αντιβιοτικά, αλλά και η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων δεν συστήνεται, γιατί η λήψη τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: Αύξηση σε κρούσματα, εισαγωγές και θανάτους

Έλκος του στομάχου: Πώς συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη

Πότε το hangover πρέπει να σας οδηγήσει στα επείγοντα