Ένας υπνάκος κάνει καλό

  • Iatropedia
Το ξέρουν κι οι γάτες –ιδίως αυτές: ένας υπνάκος κατά την διάρκεια της ημέρας είναι αναζωογονητικός. Μάλιστα, όχι μόνο δεν πρέπει να αποτελεί στίγμα για όσους εργάζονται πολύ με το μυαλό τους, αντιθέτως, επιβάλλεται καθώς βρέθηκε ότι αυξάνει την αποδοτικότητα.

Τώρα το ξέρουν και οι επιστήμονες! Άνθρωποι με επαγγέλματα που απαιτούν έντονη πνευματική δραστηριότητα για πολλές ώρες και δεν δίνουν ευκαιρίες για σωματική άσκηση είναι συνήθως κουρασμένοι λόγω έλλειψης επαρκούς ύπνου. Και αυτή ακριβώς η έλλειψη τους εμποδίζει να αποδώσουν τα μέγιστα. Από την άλλη, το να κλείσει κανείς τα μάτια του για λίγο στην δουλειά δεν… προβλέπεται καθώς δεν θέλει πολύ να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής, φυγόπονος, ανεύθυνος και άλλα πολλά. Όμως θα χαρακτήριζε κανείς έτσι τον Τζον Κέννεντυ, τον Τόμας Έντισον ή τον Άλμπερτ Αϊνστάιν; Όλοι ήταν διάσημοι για τους υπνάκους τους κατά την διάρκεια της μέρας προκειμένου να «γεμίσουν τις μπαταρίες τους».

Σύμφωνα με μελέτη της NASA που πραγματοποιήθηκε σε πιλότους και αστροναύτες, ένας υπνάκος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετοιμότητάς τους κατά 100%, βελτίωσε τις επιδόσεις τους κατά 34% και μείωσε τα ατυχήματα. Άλλες δουλειές, λιγότερο επικίνδυνες, θα ωφελούντο επίσης. Έρευνα του Sleep Medicine and Research Center έδειξε ότι με έναν αναζωογονητικό υπνάκο όσοι εργάζονται σε βάρδιες μπορούν να είναι αποδοτικότεροι και πιο αποτελεσματικοί, ακόμη κι αν είχαν κοιμηθεί κανονικά στο σπίτι. Για να πετύχει όμως χρειάζεται πάνω απ’ όλα μέθοδος.

Η ιδανική διάρκεια του… ύπνου στην δουλειά κυμαίνεται μεταξύ 10 και 30 λεπτών. Περισσότερος ύπνος φέρνει νάρκη και η προσπάθεια μετά να ξυπνήσουμε ακυρώνει τα οφέλη. Ένα φορητό ξυπνητήρι, π.χ. το κινητό μας ή η αφύπνιση ρολογιού, είναι απαραίτητο για να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο. Ο ύπνος δεν θα πρέπει να μπαίνει σε ημερήσιο πρόγραμμα –τον παίρνουμε όποτε τον έχουμε ανάγκη. Αν υπάρχει δε κι ένας χώρος ήσυχος, ζεστός και σκοτεινός με κάτι αναπαυτικό για να ξαπλώσουμε, τότε το «φάρμακο» θα λειτουργήσει όπως πρέπει! Ο Αϊνστάιν και οι γάτες ξέρουν καλύτερα…